Какво е добре да се яде при нисък хемоглобин?

13976
Какво е добре да се яде при нисък хемоглобин?
Снимка: Istock

За повишаване на хемоглобина, чиито ниски стойности често биват определяни като желязодефицитна анемия, е препоръчително да се увеличи консумацията на храни, богати на желязо, фолиева киселина, белтъчини, витамини от групата В. Такива хранителни продукти са най-вече месо, яйца, риба, спанак, коприва. Хранителните вещества в тях стимулират процеса на формирането на червените кръвни клетки, които при нисък хемоглобин са в недостатъчно количество. Как да преодолеем това състояние и какъв хранителен режим да приложим?

Д-р Татяна Занин разяснява този проблем тук.

Ниският хемоглобин е най-често срещан при отслабени хора, при подрастващи с неправилно хранене, както и при бременни жени. В този случай най-доброто желязо за организма е онова, което се намира в храни от животински произход. То най-добре бива усвоявано от чревните тъкани. При това храни, изобилни на витамин С, като портокали, киви, ананаси, спомагат за засилване на процеса на това усвояване - затова също трябва да се включват редовно в менюто.

Кои са най-добрите храни за качване на хемоглобин

Храни, които непременно трябва да бъдат консумирани

За да се борите с анемията, трябва да консумирате храни, в които са изобилни следните хранителни вещества.

1. Желязо

Консумирането на храни, богати на желязо, е изключително важно при нисък хемоглобин, понеже този минерал засилва процеса на формиране на червени кръвни клетки.

Биохимията определя два вида желязо. Това са желязото тип „хем“, което идва от животински хранителни продукти: червено и птиче месо, риба, черен дроб, яйца и ракообразни, и се усвоява по-интензивно от организма; и „нехем“ желязо - което присъства най-вече в растителни продукти: боб, соя, леща, фъстъци, цвекло, зеле, карфиол, тъмнозелени зеленчуци – спанак, лапад, коприва, броколи.

Тези продукти трябва да бъдат включени в ежедневното меню, за предпочитане с храни, наситени с витамин С: портокали, ананас, ягоди, киви, мандарини, понеже това ще подсили и ускори чревното абсорбиране на желязото.

Напоследък някои проучвания демонстрират, че продукти, богати на витамин А, също могат да подобрят усвояването на желязото - но са нужни повече изследвания, за да се докаже този ефект.

2. Фолиева киселина

Известна още като витамин B9, тази киселина стимулира производството на кръвни клетки и образуване на хемоглобин.

Този микронутриент може да бъде срещнат в храни като спанак, зеле, черен дроб на птици и животни, пшеничени кълнове, яйца, черен боб, варена зелена соя, кашу, слънчогледови семки, аспержи.

3. Витамин B12

Дефицитът на витамин B12 е отговорен за причиняването на мегалобластна анемия, чиито симптоми са увеличен размер на червените кръвни телца и намаляване на белите телца и тромбоцитите. Тази анемия се избягва чрез увеличаване на консумацията на храни, богати на този витамин: черен дроб и други нетлъсти субпродукти, месо, яйца.

Лекар: Това е нормалният хемоглобин за мъжете и жените според възрастта им

Храни, които следва да се избягват

По време на лечението на анемия трябва да се избягва консумацията на храни, богати на калций - той намалява усвояването на желязо в червата. Затова е важно да избягвате мляко и млечни продукти, особено на обяд и вечеря, когато обикновено ядете месо и други храни, богати на желязо.

Също трябва да избягвате кафе и черен чай - те са богати на фитати и танини, които вещества също затрудняват усвояването на желязото в чревния тракт.

Количествата храни, включени в менюто, зависят от пола, възрастта, физическата активност и дали лицето има други съпътстващи заболявания. Най-добре е да се консултирате с диетолог, който да извърши пълна преценка и да състави индивидуален хранителен план в съответствие с конкретните нужди.

В допълнение към храната лекарят или диетологът може да прецени необходимостта от добавяне на желязо и други микроелементи, например витамина B12, в зависимост от вида на анемията.

Внимание! Статията е само информационна. Не я използвайте за самолекуване и непременно се допитвайте до медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com