Какво да правим при удар в главата и сътресение на мозъка?

8047
Какво да правим при удар в главата и сътресение на мозъка?
Снимка: iStock

Ударът в главата може да бъде сериозно и тревожно събитие, което често води до сътресение на мозъка. Сътресението на мозъка е лека мозъчна травма, която се получава, когато мозъкът е разтърсен или разклатен вътре в черепа. Изключително важно е да се реагира бързо и адекватно, когато някой получи удар в главата, за да се сведат до минимум потенциалните усложнения и да се гарантира благополучието му.

Непосредствено след травма на главата е важно да се направи оценка на ситуацията и състоянието на лицето. Ако лицето е в безсъзнание, незабавно се обадете за спешна медицинска помощ. Дори ако съзнанието е запазено, препоръчително е да се потърси медицинска помощ, за да се изключат всякакви основни усложнения и да се получат подходящи насоки за справяне със ситуацията.

Непосредствено след травма на главата е важно да държите лицето неподвижно и да избягвате всякакви излишни движения. Насърчавайте го да си почива и да се въздържа от дейности, които могат да влошат симптомите. Ако е възможно, помогнете му да намери тихо и слабо осветено място, за да сведете до минимум сензорната стимулация. Препоръчително е през това време да се избягват алкохолът и успокоителните лекарства, тъй като те могат да попречат на процеса на оздравяване на мозъка.

Лекар каза колко часа сън ви трябва според възрастта, за да сте здрави

Прилагането на студен компрес върху нараненото място може да помогне за намаляване на отока и облекчаване на болката. От решаващо значение обаче е да го правите внимателно, като избягвате директен контакт с кожата, за да предотвратите измръзване. Освен това за овладяване на болката могат да се използват болкоуспокояващи без рецепта, като например ацетаминофен, но е важно да се консултирате със здравен специалист, преди да приложите каквото и да е лекарство.

Наблюдението на лицето за признаци на по-тежко нараняване на главата е жизненоважно. Симптомите на мозъчно сътресение могат да включват главоболие, замаяност, гадене, объркване, проблеми с паметта и чувствителност към светлина и шум. Ако тези симптоми продължават или се влошават, задължително потърсете медицинска помощ.

Създадоха приложение за самодиагностика на мозъчно сътресение

Почивката е ключов компонент от лечението на сътресението. Препоръчва се както физическа, така и когнитивна почивка, за да може мозъкът да се излекува. Това включва ограничаване на дейностите, които изискват концентрация, като четене, гледане на телевизия или използване на електронни устройства. Постепенното връщане към нормални дейности трябва да се ръководи от медицински специалист, за да се гарантира безопасно възстановяване.

След травма на главата последващите грижи са от решаващо значение. Здравният специалист ще оцени симптомите на лицето и ще даде насоки кога е безопасно да се възобновят нормалните дейности, включително работа или училище. Той може също така да препоръча постепенно връщане към физическите дейности и спорта, за да се предотврати повторна поява на симптомите.

Ударът в главата и сътресението изискват внимателно внимание и подходящи действия. Търсенето на бърза медицинска помощ, осигуряването на почивка и следването на професионалните съвети са основни стъпки за осигуряване на безопасно и успешно възстановяване след травма на главата.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com