Какво е оранжево вино и може ли да е от полза за вашето здраве

3886
Какво е оранжево вино и може ли да е от полза за вашето здраве
Снимка: iStock

Когато става въпрос за вино, повечето хора се сещат за червени и бели вина.

Напоследък обаче оранжевото вино набира популярност като освежаваща алтернатива.

Може би изненадващо, това е вид бяло вино, което се произвежда подобно на червеното вино, като позволява на гроздовите семки и кожата да останат в контакт с гроздовия сок за определен период от време.

Този процес обогатява виното със съединения като полифеноли, които са свързани с ползи, като забавяне на умствения упадък и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Какво е оранжево вино

Оранжевото вино, не се прави от портокали.

По-скоро това е вид бяло вино, което се прави подобно на червеното вино. Въпреки това, това бяло вино има светъл до наситен оранжев оттенък, в зависимост от начина, по който е произведено.

Обикновено бялото вино се прави от бяло грозде, което се пресова, за да се извлече само сока. Кожата, семената и стъблата се отстраняват, преди сокът да започне да ферментира.

Изолирането на сока от гроздето е важно, тъй като кожата и семената съдържат съединения като пигменти, феноли и танини, всички от които могат да повлияят на вкуса и външния вид на виното.

При портокаловото вино кожата и семената се оставят да ферментират със сока. Те претърпяват процес, наречен накисване, при който техните съединения, включително полифеноли, се просмукват във виното, придавайки му различен цвят, вкус и текстура.

5 неща, които ще се случат с тялото ви, ако спрете да пиете вино

Този процес е подобен на този при производството на червено вино и може да продължи от часове до месеци. Колкото по-дълго ферментира виното с люспите и семената, толкова по-наситен е цветът му.

Тъй като портокаловото вино се прави подобно на червеното вино, те споделят много характеристики и мощни растителни съединения, които са отговорни за техните ползи за здравето.

Тези съединения включват кемпферол, кверцетин, катехини и ресвератрол, всички от които имат антиоксидантни свойства и са свързани с ползи за здравето, включително намалено възпаление и по-нисък риск от сърдечни заболявания и някои видове рак.

Потенциални ползи от оранжевото вино

В момента само няколко проучвания са разгледали ползите за здравето от оранжевото вино.

По този начин следните потенциални ползи са тези, които можете да очаквате от бялото вино, в допълнение към тези, получени от съединенията в кожата и семената на бялото грозде.

Осигурява антиоксиданти

Антиоксидантите са молекули, които неутрализират молекули, наречени свободни радикали.

Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да причинят клетъчно увреждане, когато нивата им станат твърде високи в тялото ви. Това увреждане може да повиши риска от хронични заболявания, като сърдечни заболявания и рак.

Оранжевото вино може да съдържа значително повече антиоксиданти от бялото вино. Това е така, защото се прави чрез ферментация на сок от бяло грозде заедно с кожата и семките на бялото грозде. Този процес позволява на техните антиоксиданти да проникнат във виното.

Може да намали риска от сърдечни заболявания

Няколко проучвания показват, че пиенето на вино е свързано с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Тази полза за здравето вероятно се дължи на съдържанието на алкохол и полифеноли.

Едно проучване, включващо 124 000 души, установи, че пиенето на умерени количества алкохол е свързано с по-нисък риск от сърдечни заболявания и смърт поради всякакви причини.

В сравнение с бялото вино, оранжевото вино е с по-високо съдържание на полифеноли, така че пиенето му вероятно ще ви осигури същите ползи за здравето на сърцето като пиенето на червено вино.

Важно е да се отбележи, че ползите от виното за здравето на сърцето са свързани с лек до умерен прием на вино. Обратно, тежкият прием на алкохол увеличава риска от сърдечни заболявания.

Може да забави умствения упадък

Изследванията показват, че пиенето на вино в умерени количества може да забави умствения упадък, свързан с възрастта.

Проучванията показват, че ресвератролът може да повлияе на производството на амилоид-бета пептиди, които са съединения, които могат да повишат риска от болестта на Алцхаймер.

Въпреки че бялото вино не е с високо съдържание на ресвератрол, портокаловото вино е по-добър източник на това съединение, тъй като е ферментирало с кората и семената на бяло грозде, съдържащи ресвератрол.

Може да предпази от метаболитен синдром

Метаболитният синдром е група от състояния, които могат да повишат риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2.

Рисковите фактори включват излишни мазнини около талията, нисък HDL (добър) холестерол и високо кръвно налягане, триглицериди и нива на кръвната захар на гладно.

Други потенциални ползи

Оранжевото вино може да предложи други потенциални ползи поради високото си съдържание на антиоксиданти, като например:

Може да намали риска от рак. Пиенето на една до две чаши вино на ден е свързано с по-нисък риск от рак на дебелото черво, червата и простатата. По-високият прием обаче може да увеличи риска от някои видове рак.

Може да помогне при диабет. Бялото вино, което влиза в контакт с кожата, е с по-високо съдържание на ресвератрол, което може да подобри контрола на кръвната Ви захар.

Може да насърчи дълголетието. Проучванията върху животни показват, че ресвератролът може да удължи живота и да се бори с болестите. Не е ясно обаче дали има този ефект при хора.

Дори една чаша вино причинява главоболие - защо?

Твърде много алкохол може да бъде вредно

Докато пиенето на умерени количества вино може да е от полза за вашето здраве, консумацията на твърде много е вредна.

Оранжевото вино е вид бяло вино, което се прави подобно на червеното вино.

Поради начина, по който се обработва, може да съдържа повече полезни растителни съединения от другите бели вина.

Неговите потенциални ползи включват забавяне на умствения упадък и намаляване на риска от сърдечни заболявания и метаболитен синдром.

Ако вече пиете бяло вино, помислете за преминаване към портокалово вино, тъй като е по-здравословно.

Ако обаче не пиете алкохол, няма нужда да започвате да пиете портокалово вино заради ползите за здравето му, тъй като има по-добри диетични начини да подобрите здравето си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията?

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com