7 причини, поради които е добре да пиете червено вино

5347
7 причини, поради които е добре да пиете червено вино
Снимка: iStock

Червеното вино се пие от векове не само заради богатия му и сложен вкус, но и заради потенциалните му ползи за здравето. Въпреки че е важно да го консумирате умерено, ето седем причини, поради които пиенето на червено вино може да бъде полезно за вас:

Ползи от червеното вино

Сърдечно здраве: Червеното вино често се свързва с намален риск от сърдечни заболявания. То съдържа антиоксиданти като ресвератрол, които спомагат за подобряване на сърдечносъдовото здраве, като намаляват възпалението и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Консумацията на умерено количество червено вино може да спомогне за по-здрави артерии и да намали риска от проблеми, свързани със сърцето.

Бяло или червено - кое вино е по-полезно?

Антиоксидантна сила: Червеното вино е богат източник на антиоксиданти, включително флавоноиди и полифеноли. Тези съединения се борят с вредните свободни радикали в организма, като намаляват оксидативния стрес и предпазват клетките от увреждане. Този богат на антиоксиданти характер на червеното вино може да допринесе за потенциалните му ползи за здравето.

Дълголетие: Някои проучвания сочат, че умерената консумация на червено вино е свързана с увеличаване на продължителността на живота. Доказано е, че ресвератролът, съединение, което се съдържа в червеното вино, активира определени гени, свързани с дълголетието и стареенето. Въпреки че не е гаранция за по-дълъг живот, то със сигурност може да бъде част от здравословния начин на живот.

Диабет тип 2: Червеното вино, когато се консумира в умерени количества, може да помогне за подобряване на инсулиновата чувствителност и да намали риска от диабет тип 2. Полифенолите в червеното вино могат да подобрят реакцията на организма към инсулина и да регулират нивата на кръвната захар, като потенциално предотвратяват усложнения, свързани с диабета.

Когнитивно здраве: Ресвератролът, основният антиоксидант в червеното вино, се свързва с подобряване на когнитивните функции и намаляване на риска от невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. Той може да спомогне за защитата на мозъчните клетки и да насърчи по-добрата памет и учене.

Намалява риска от инсулт: Някои проучвания показват, че умерената консумация на червено вино може да намали риска от исхемичен инсулт - вид инсулт, причинен от кръвен съсирек. Антиоксидантите и противовъзпалителните свойства на червеното вино могат да подобрят притока на кръв и да намалят вероятността от образуване на съсиреци.

5 ползи за здравето от червеното вино

Подобрен холестеролов профил: Редовната, но умерена консумация на червено вино може да доведе до подобряване на нивата на холестерола. То може да повиши нивата на липопротеините с висока плътност (HDL или "добрия" холестерол) и да намали нивата на липопротеините с ниска плътност (LDL или "лошия" холестерол), допринасяйки за по-здрава сърдечносъдова система.

Макар че червеното вино предлага тези потенциални ползи, важно е да се помни, че прекомерната консумация на алкохол може да има вредни последици за здравето. Умереността е от ключово значение, като препоръчителните насоки обикновено сочат до една чаша червено вино на ден за жените и до две чаши за мъжете. Освен това тези ползи се реализират най-добре като част от балансиран и здравословен начин на живот, който включва пълноценна диета, редовни физически упражнения и избягване на тютюнопушенето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com