Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

3376
Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти
Снимка: iStock

Сорбитолът е вид въглехидрат, който попада в категория захарни алкохоли, наречени полиоли. Намира се в някои плодове и също така се произвежда в търговската мрежа, за да запази влагата и да добави сладост.

Той ще ви помогне при запек: 2 чаени лъжички на ден ще раздвижат червата ви

Това водоразтворимо съединение се намира естествено в някои плодове, включително ябълки, кайсии, фурми, горски плодове, праскови, сливи и смокини.

Също така се произвежда в търговската мрежа от царевичен сироп за употреба в пакетирани храни, напитки и лекарства.

В търговската мрежа сорбитолът се използва за запазване на влагата, добавяне на сладост и осигуряване на текстура на продуктите, както и потенциално подпомагане на здравето на храносмилането и устната кухина.

Ползи и употреби

Сорбитолът е широко използван захарен алкохол поради няколко причини.

Първо, захарните алкохоли често се използват в храни и напитки вместо традиционната захар, за да се намали съдържанието на калории. Сорбитолът съдържа приблизително две трети от калориите на трапезната захар и осигурява около 60% от сладостта.

Освен това не се усвоява напълно в тънките черва. Това, което остава от съединението оттам, се премества в дебелото черво, където вместо това се ферментира или разгражда от бактерии, което води до абсорбиране на по-малко калории.

Второ, подсладителят често се добавя към храни, продавани на хора с диабет. Това е така, защото има много малък ефект върху нивата на кръвната захар, когато се яде, в сравнение с храни, направени с традиционни подсладители като трапезна захар.

Трето, за разлика от трапезната захар, захарните алкохоли като сорбитол не допринасят за образуването на кариеси. Това е една от причините, поради които те често се използват за подслаждане на дъвки без захар и течни лекарства.

И накрая, използва се самостоятелно като слабително средство за борба със запека. Той е хиперосмотичен, което означава, че изтегля вода в дебелото черво от околните тъкани, за да насърчи движението на червата. Може да се закупи за тази цел в повечето магазини за хранителни стоки и аптеки без рецепта.

Странични ефекти и предпазни мерки

Консумирането на сорбитол или други захарни алкохоли в големи количества може да причини подуване и диария при някои хора, особено ако не сте свикнали да ги консумирате редовно. Това може да е нежелан резултат за някои, но желаният ефект за тези, които го използват за насърчаване на дейността на червата.

За щастие, други странични ефекти от сорбитола изглеждат необичайни. Най-често съобщаваното оплакване е диария, въпреки че може да бъде придружена от коремни спазми или гадене.

И все пак, докато някои лаксативи могат да създават навик и не трябва да се използват за продължителни периоди, сорбитолът се счита за по-малко рисково, нестимулиращо слабително. Въпреки това, като се има предвид, че той действа, като изтегля течност в червата ви, за да стимулира дейността на червата, той трябва да се използва само според указанията.

Дозировка и начин на приемане

Сорбитолът за слабително приложение може да се намери както като ректална клизма, така и като течен разтвор за перорален прием. Можете да го приемате през устата с чаша вода или смесен в ароматизирани напитки, със или без храна.

Препоръчваните дози варират. Някои проучвания показват, че нежеланите странични ефекти са по-вероятни, ако консумирате 10 грама или повече на ден. Освен това едно проучване установи, че малабсорбцията е по-вероятна при дози от 10 грама – дори сред здрави индивиди.

Ако мислите, че сте приели твърде много сорбитол и изпитвате значителни симптоми, незабавно се свържете с вашия доставчик на здравни услуги. Бъдете готови да предоставите информация за дозировката и вашите симптоми, включително времето на тяхното начало.

Природни решения за справяне със запек

В крайна сметка най-добре е да следвате указанията на потребителите върху опаковката. Друга възможност е да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги, ако имате въпроси относно подходящото дозиране и употреба.

Взаимодействия

Сорбитолът не трябва да се приема с калциев или натриев полистирен сулфонат, които се използват за лечение на високи нива на калий в кръвта. Това може да предизвика взаимодействие, което води до смърт на чревната тъкан.

Ако приемате сорбитол за облекчаване на запека, избягвайте да използвате други лаксативи по едно и също време, освен ако вашият доставчик на здравни услуги не ви е наредил изрично да го направите.

Алтернативи

Ако търсите алтернатива на сорбитола за осигуряване на слабителни ефекти, налични са няколко опции с нисък риск.

Най-сходните алтернативи са други захарни алкохоли като еритритол или ксилитол, които обикновено се използват в дъвки и диетични напитки

Други храни, които могат да осигурят подобни слабителни ефекти, включват:

Семена от лен и чиа. Те съдържат 8–10 грама фибри, стимулиращи изпражненията, съответно на 1/4 чаша или 3 супени лъжици (30 грама).

Кефир. Това е ферментирал млечен продукт, богат на пробиотици, който може да увеличи редовността и скоростта на чревния транзит, да добави влага и да уплътни изпражненията ви.

Рициново масло. Това отдавна използвано естествено слабително средство се извлича от рицинови зърна, които са пълни с рицинолова киселина, стимулираща движението на червата.

Плодове и зеленчуци. Плодовете и зеленчуците с високо съдържание на фибри, като горски плодове и листни зеленчуци, могат да увеличат отделянето на изпражнения.

Бобови растения. Фасулът, нахутът, лещата, грахът и фъстъците са богати на фибри и съединението маслена киселина, като и двете насърчават редовността.

Сена. Тази билка се извлича от растението Senna alexandrina и се намира в много често срещани лаксативи без рецепта.

Алое вера. Латексът от алое вера често се използва като слабително средство. Той е пълен с антрахинонов гликозид, които са съединения, които изтеглят вода в червата и стимулират храносмилателния ви тракт.

Магнезиев цитрат. Тази обичайна слабителна и хранителна добавка насърчава движението на червата.

кафе. Тази напитка е естествен стимулант на червата, който задейства движението на чревните мускули при много хора.

Псилиум хуск. Този богат източник на разтворими фибри може да помогне за омекотяване на изпражненията и улесняване на отделянето им.

Сорбитолът може също да се използва заедно с диета, богата на фибри и храни, образуващи изпражнения, за поддържане на редовността на червата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com