Той ще ви помогне при запек: 2 чаени лъжички на ден ще раздвижат червата ви

3274
Той ще ви помогне при запек: 2 чаени лъжички на ден ще раздвижат червата ви
Снимка: iStock

Запекът може да направи живота ви нещастен, а причините за него могат да бъдат различни. Недостатъчният прием на фибри, липсата на адекватна хидратация, ниската физическа активност или стресът са само някои от факторите, които могат да допринесат за този проблем. При лечението на запек е много важна диетата, богата на фибри. Важно е да се има предвид принципът, че при увеличен прием на богати на фибри храни трябва да се увеличи и количеството на консумираната вода. В противен случай ефектът на фибрите може да се обърне.

Какво представлява запекът?

Запекът е проблем, състоящ се в рядко изхождане, което обикновено се случва по-малко от три пъти седмично. Освен това то често е придружено от чувство на дискомфорт. Характеризират се също така с твърди изпражнения и трудно изхождане, често с усещане за непълно изхождане.
Има много фактори, които допринасят за запек, като недостатъчно фибри в храната, липса на физическа активност, прекомерна употреба на болкоуспокояващи или хормонални промени.

Лекар посочи кои са ефективните методи против запек

Но също така: ниска физическа активност, неправилно хранене (западен тип, нискоенергийна диета), пол (жените са два пъти по-застрашени от запек), възраст (честотата се увеличава с възрастта и достига 50% при хора над 80 години), употреба на определени лекарства (напр. опиати, антихипертензивни, антидепресанти, антиконвулсанти, железни препарати), заболявания (напр. хипотиреоидизъм, хиперпаратиреоидизъм, възпалителни заболявания на червата), бременност.

Запек - важна е правилната диета

Промените в начина на живот, включително в хранителните навици, играят ключова роля в лечението на хроничния запек. Диета с високо съдържание на фибри обикновено се използва за лечение на обичайния запек и функционалните чревни разстройства.

Какво представлява диетата с високо съдържание на фибри?

Диетата с богато съдържание на фибри, включва увеличаване на фибрите в храната. Нейната цел е да стимулира работата на червата и да регулира тяхната функция. Поради това тя се използва при лечението на запек и функционални чревни разстройства.

Диетични фибри в диетата

За фибри се смятат остатъците от растителни клетки, които не се смилат или абсорбират в храносмилателния тракт на човека. Въпреки това фибрите са от съществено значение за функцията на червата ни, тъй като стимулират чревната моторика, което ефективно предотвратява запека.

Как да увеличите количеството на фибрите в диетата си? Просто избирайте храни, в които има много от тях, като зеленчуци, плодове, пълнозърнести зърнени храни, бобови растения, ядки, семена и семки. Важно е да се отбележи, че когато увеличавате количеството на фибрите, е също толкова важно да увеличите приема на течности, особено на вода. Важно е приемът на фибри да се увеличава постепенно, за да се избегнат резки промени, които могат да доведат до подуване на корема и други неразположения.

При диета с високо съдържание на фибри при запек продуктите с високо съдържание на фибри трябва постепенно да се увеличат до 35-40 г/ден. При големи количества фибри първоначално може да се появят подуване на корема и леки болки в корема.

Може ли кокосовото масло да лекува запек

Източници на фибри

Основните източници на фибри в диетата са естествените фибри, които се съдържат в растителните продукти и продуктите от растителен произход, като например зърнени продукти, зеленчуци и плодове. Сред зърнените продукти най-добрите източници на фибри са пълнозърнестият ръжен хляб, смесените хлябове с добавени зърна и различните видове флейкс. Зеленчуците, както и плодовете (включително сушените плодове) и ядките също съдържат значителни количества фибри.

Най-важните принципи на диетата

Редовност

Консумирайте храненията си редовно, на всеки 3-4 часа, като последното е най-късно 2-3 часа преди лягане. Можете да предшествате закуската с чаша топла вода, за да стимулирате перисталтиката на червата.

Зеленчуци и плодове

За да подобрите функционирането на храносмилателния тракт, се препоръчва да консумирате поне 1000 г (1 кг) зеленчуци и плодове на ден. Зеленчуците трябва да присъстват в повечето хранения през деня, като особено препоръчително е да се използват кисели зеленчуци като зеле и краставици, които са полезни за чревната микрофлора. Плодовете трябва да се консумират в по-малки количества поради съдържанието им на прости захари, но са ценен източник на фибри и полифеноли.

Пълнозърнести продукти

Избирайте пълнозърнести зърнени продукти, т.е. пълнозърнест хляб, грахам, едрозърнеста каша, натурални зърнени храни, пълнозърнести макаронени изделия, кафяв ориз.

Вода

За да се освободи функцията на диетичните фибри, водата е от съществено значение. Затова увеличаването на приема на фибри трябва да бъде придружено от прием на достатъчно количество течности. Препоръчва се да се пият поне 2,5 литра течности на ден. За предпочитане е водата, но като източник на течности могат да послужат и настойки от чай, билки, супи, компоти и ферментирали млечни продукти. Ако не се осигурява необходимото количество вода, това може да доведе до много проблеми, включително... Запек, тъй като изпражненията могат да станат твърде твърди и гъсти.

Семена и ядки

Най-добре е да добавяте към храната ядки, семена и ядки (например слънчогледово, тиквено, ленено семе), които са много добър източник на фибри.

Ферментирали млечни продукти, т.е. кисело мляко, кефир, заквасено мляко - те имат благоприятен ефект върху чревната микрофлора и съответно подпомагат чревната перисталтика.
Редовна физическа активност - физическата активност подпомага перисталтиката на червата. Препоръчително е да бъдете активни в продължение на поне 30 минути всеки ден, съобразено с вашите възможности. Струва си да се помни, че дори прости дейности като ходене, използване на стълби, извършване на домашни дейности или игра с деца имат много ползи за здравето.

Истинското кафе, сметаната, газираните води, компотите от сушени сини сливи, червеният чай, кивито, маслото, зехтинът, лененото семе, бульоните и бульоните също имат благоприятен ефект върху чревната перисталтика.

Продукти, които не се препоръчват:

При диета с богато коремче трябва да се ограничат продуктите, които намаляват перисталтиката на червата. Сред тях са юфка, бял хляб, ориз, грис, картофено брашно, сладкиши с крем и банани. Трябва да се изключат силният чай, сухото червено вино, сухата храна и храните, които предизвикват метеоризъм (грах, фасул, бакла, зеленчуци от рода на зелените). Необходимо е също така да се ограничи приемът на продукти, които са източници на прости захари (напр. захар, използвана за подслаждане, напитки, сладкиши, захарни изделия, конфитюри, сладолед, мед) и мазнини (напр. мазни сосове, пържени храни, панирани меса, масло), които забавят храносмилателния тракт, причиняват подуване на корема и дискомфорт.

Пример хранителен режим при запек:

Закуска: овесени ядки с ябълка и сушени сини сливи и ленено семе.
Втора закуска: пълнозърнест сандвич с извара и зеленчуци.
Обяд: овесена каша от елда с пуешко месо и зеленчуци.
Следобед: натурално кисело мляко с плодове.
Вечеря: салата с пълнозърнеста паста и зеленчуци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com