Какво представляват колонните климатици и къде са приложими

5044
Какво представляват колонните климатици и къде са приложими
Снимка: Архив

Климатиците са популярни уреди, които се използват за отопленине и охлаждане. Разновидностите, които се предлагат на пазара определено не са малко. Съобразно принципа на работа на компресора, дизайна, начини на монтаж, възможностите за обслужване на съответната квадратура – изобщо различни са вариантите и класификацията на климатици според тяхната същност и приложимост. След като в предишни теми разгледахме инвенторните климатици като технология, която се приема като най-икономична и рентабилна за домакинството  и бизнеса днес ще предложим вариант за отоплителен и охлаждащ уред, който може да покрие голяма площ, а освен това монтажа му не е стене, а на под. навярно сте чували за съществуването на колонни климатици и сте виждали такива, но не сте наясно защо хората ги избират и какъв е принципа им на работа.

Отличителни черти на колонните климатици

Независимо дали са обикновена или инверторна технология климатиците тип колонни се отличават от останалите по това, че не се монтират на стена, а на подова настилка. Наричат ги колонни, тъй като самата им визия наподобява колона или тръба.

Друга отличителна особеност на колонните климатици са техните габарити. Ако стенните са все по-дискретни  и наподобяващи панели то колонните са доста по-големи и за да бъдат монтирани се нуждаят от повечко пространство. Като цяло специфичното при колонните модели климатична техника е това, че са изключително мощни. Често такива климатици се използват за отопление и охлаждане на:

- Промишлени цехове;

- Търговски обекти;

- Складове;

- Офиси;

-  Ресторанти;

-  Големи всекидневни в дома и други.

Тъй като силата на обдухването от колонните климатици е доста силна то те не са приемливи като вариант за малки жилищни площи, тъй като силата на струята може да доведе до известен дискомфорт. Но пък големия им капацитет е доста практичен за това да се отопляват и охлаждат ресторанти, кафенета, всякакви други заведения, които се нуждаят от правилен капацитет за надеждно и сигурно отопление през зимните месеци и охлаждане през летните горещини.

Важно за монтажа на колонните климатици

Съществен е момента с монтажните работи, които са свързани с тези климатици. Изключително ефективни както стана видно са такива уреди за големи площи. Това, което е особеното в случая е, че не е желателно човек да застава на пътя на струята дори за кратко. А това от своя страна изисква оптимално правилен подход за монтирането на тези климатици в помещения, в които ежедневно работят хора. Може би именно силната струя въздух, която се генерира от колонния климатик е в основата на това тези уреди да не се препоръчват за дома. Правилата за монтиране се водят от:

- Климатика да бъде поставен на място, където топлинния поток да не излиза от стаята (не срещу врата или прозорец);

- Струята да не бъде насочена към работни места или такива, които се ползват дори за кратък престой;

- Да има достатъчно площ срещу въздушната струя за да може ефективно да се достигне желаната температура.

Позиционирането на колонен климатик и неговия монтаж се извършва от професионалист. Въпреки, че е оптимално улеснена монтажната операция се изисква много точно изчисление за поставянето на колонната машина така, че да не пречи на хората и струята да не отива директно върху тях. Дори за обяд или вечеря в ресторант не се препоръчва да се настанявате на маса, върху която колоната духа, тъй като има много сериозен риск от схващане на тялото.

Още преди да решите да купувате колонен климатик трябва да сте напълно наясно с това къде смятате да го инсталирате така, че да не се окаже причина за редица здравословни проблеми както на временните посетители в помещението, така и на обичайно ползващите го.

Разнообразие от марки, иновативни уреди с трифазно или монофазно захранване можете да откриете в каталога на онлайн магазин Balkan Energy.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com