Какво се случва с нас, ако ядем един от ТЕЗИ плодове преди лягане

15141
Какво се случва с нас, ако ядем един от ТЕЗИ плодове преди лягане
Снимка: iStock/Guliver

Знаем, че е препоръчително да сме приключили с вечерята няколко часа преди лягане, но на всеки от нас се случва понякога да се изкуши и преди лягане да посегне към рафта със сладките неща например. Разбира се, това никак не е за предпочитане, особено ако сте на диета, но пък какво друго би утолило жаждата ви за нещо сладичко?

Ами плодовете няма ли да свършат работа? Те са полезни, здравословни, по-малко калорични и трябва да са част от ежедневието ни.

Всъщност много малка част от хората през деня успяват да си набавят необходимите около 2 чаши плод, така че това е най-добрият вариант хем да се предпазите от калориите преди лягане, хем да си набавите нужните витамини. 

Известни учени от институт “Джонс Хопкинс” споделят мнението, че преди лягане не е препоръчително да се консумират и богати на протеини и мазнини храни. За тяхната обработка е нужна много енергия и ресурси, а преди лягане нашият организъм не разполага с това. 

Плодовете обаче са богати предимно на фибри и въглехидрати, което не би създало пречка за организма ни, когато са консумирани в нормални количества. Пресните плодове съдържат много витамини, минерали и антиоксиданти и се грижат за поддържането на силна имунна система, както и правилното функциониране на системите в организма. Тези твърдения отново са изведени от гореспоменатия научен институт.

Тези плодове са най-добрият чистач на холестерола от артериите

Антиоксидантите се борят със свободните радикали в организма, понижават възпаленията и спомагат за по-бързото заздравяване на рани. Те поддържат здравия имунитет и най-често срещаме мощния антиоксидант витамин С, както и витамин Е. Освен всички изброени свойства, те подпомагат добрия и качествен сън.

На кои плодове да се спрем преди лягане?

Всички плодове са различни, но най-подходящи са тези, които съдържат триптофан - аминокиселина, която синтезира серотонина - хормон на настроението и съня. Едни от най-богатите на триптофан плодове са сушените фурми и бананите.

Още нещо, което трябва да имате предвид при хапване на плод преди лягане, е да погледнете съдържанието на захари в него. Особено ако сте на диета или имате завишени нива на кръвната захар. При такива проблеми избягвайте фурмите, тъй като са доста богати на захари.

Спирайте се на храни, които имат по-нисък гликемичен индекс - ядки, овесени ядки, яйца, сирене, тиквени семена, тофу и др. 

В никакъв случай обаче не хапвайте преработени и рафинирани храни преди лягане, тъй като са много богати на мазнини и могат да ви причинят дискомфорт през нощта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Това са билките, които се берат през месец МАЙ

Велики четвъртък 2024 г.: Църковни тайнства и символика

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com