Кои есенни храни вдигат ударно нивата на кръвната захар?

6911
Кои есенни храни вдигат ударно нивата на кръвната захар?
Снимка: iStock

Високата кръвна захар, която е характерна за диабета, създава редица рискове за здравето в дългосрочен план. Продължителното поддържане на нивата на захарта високи поражда риск от увреждане на кръвоносните съдове, ретината, сърцето, бъбреците и други органи и системи, като не е изключено да се стигне до загуба на зрение и ампутация на крайници – едни от най-тежките усложнения, които настъпват като резултат на не добре контролиран диабет.

Това налага познаването на начините, по които може да се поддържа кръвната захар в нормални граници, сред които са умерена физическа активност, преустановяване на вредни навици и промяна в  хранителния режим. Храненето е тясно свързано с нивата на захар в кръвта, изборът на храни с нисък гликемичен индекс е важна стъпка към избягване на резки пикове и спадове на захарта. Новият сезон предполага нови сезонни ястия и храни, така че е време да обсъдите с лекаря си промяна в диетата и кои есенни храни вдигат кръвната захар рязко.

Тези храни затоплят тялото и свалят кръвната захар

Влияят ли сезоните на кръвната захар?

Последните изследвания сочат, че студеното време през есенно-зимния сезон води до усложняване на диабета и по-труден контрол над нивата на кръвната захар, тъй като лошото време влияе негативно на желанието и възможностите за разходка и спорт, а и повишава апетита, като благоприятства и воденето на заседнал начин на живот.

Негативно се отразяват на кръвната захар и есенните дарове, които слагаме в чинията си. Много от храните, които консумираме през есента, са с висок гликемичен индекс и не са най-добрата храна, която диабетиците да сложат на масата си.

Кои есенни храни вдигат кръвната захар рязко?

Това са, както вече ви е известно, храните с висок гликемичен индекс и богатите на въглехидрати. Много от тях са сред даровете на есента.

1.       Тиква

Тиквата е оранжевото вълшебство, което консумираме печено с мед или захар, приготвяме от него тиквеник с орехи в студените съботни следобеди или забъркваме на топла супа, идеална за студените есенни дни. Тиквата обаче не е най-добрият избор за диабетиците. Тя има висок гликемичен индекс и е сред богатствата на есента, които са отговор на въпроса кои есенни храни вдигат кръвната захар. Рязкото повишаване на нивата на захарта е опасно за диабетиците, което налага да обмислите внимателно консумацията на вкусната тиква.

Специалистите са на мнение, че малко количество печена тиква, която се консумира чиста – без захар,карамел или мед и не като част от високовъглехидратен тиквеник, може да е полезно за диабетиците, тъй като е богата на фибри и витамини, но консумацията на подсладена тиква, тиквеник и сладкиши с тиква, както и на големи количества от есенната сладост, е категорично опасна за диабетиците.

От какви храни се повишава най-много кръвната захар?

2.       Картофи

Картофите са сред най-консумираните есенни зеленчуци, но, тъй като са пълни с нишесте, което е въглехидрат, те също не са най-добрата храна за диабетиците. Макар че картофът се счита за сложен тоест за „здравословен“ въглехидрат, тялото усвоява тези въглехидрати по-бързо от други видове сложни въглехидрати, което прави картофите отговор на въпроса „Кои есенни храни вдигат нивата на кръвната захар?“

При това картофите водят до рязък скок на захарта в кръвта, който е крайно непрепоръчителен за пациентите с диабет. Нещо повече - прекомерната консумация на картофи увеличава риска от развитие на диабет при здрави хора без наследствена предразположеност.

3.       Банани

Неминуемо ги свързваме с есенно-зимния сезон, като макар да се консумират и през лятото, често се оказват тежка храна за жегите и пикът на консумация е именно през студените зимни празници. Бананите обаче са сред отговорите на въпроса кои есенни храни вдигат ударно нивата на кръвната захар, което ги прави лош избор за диабетиците. Богати на захар, въглехидрати, нишесте, те водят до рязък скок на нивата на кръвната захар и следва да се избягват от пациентите с диабет.

Статията има само информационен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com