Кои са първите симптоми при омазнен черен дроб?

18622
Кои са първите симптоми при омазнен черен дроб?
Снимка: iStock/Guliver

Неалкохолното мастно чернодробно заболяване, или по-просто мастното чернодробно заболяване, е хронично заболяване, при което се натрупват излишни мазнини в черния дроб. През последните години мастната хепатоза (или цирозата като усложнение на мастната хепатоза) е на трето място след алкохола и вирусните причини за необходимостта от чернодробна трансплантация.

Различават се 2 стадия (форми) на заболяването – неалкохолна стетоза и стеатохепатит. Разликите определят прогнозата, режима на лечение, честотата на посещенията при лекаря и риска от усложнения.

При неалкохолен стеатохепатит в чернодробната тъкан започва възпалително-некротичен процес и структурата на органа се променя. Черният дроб става хетерогенен – осеян с холестерол. Прекомерните количества холестерол могат да нарушат функционирането на целия черен дроб, докато малките количества вероятно са безвредни.

Здрав черен дроб - подправката, която всеки столетник яде

Причини за мастно чернодробно заболяване

Предполага се, че мастната чернодробна болест е най-разпространена в западните („развити”) страни поради липсата на недостиг на хранителни ресурси и дори обратното, тяхното разнообразие и наличност. Хората със затлъстяване или метаболитен синдром са най-податливи на чернодробна стеатоза. При индекс на телесна маса над 27 няма съмнение, че мастните клетки са се настанили не само в подкожната тъкан, но и в други органи, включително черния дроб. Но поради все още неизвестни причини, 7% от пациентите с нормално телесно тегло също имат значителни мастни промени в черния дроб.

Затлъстяването е „епидемия на 21 век“, едно от най-често срещаните хронични заболявания в света. Наднорменото тегло и затлъстяването представляват 44% от случаите на диабет, 23% от случаите на коронарна болест на сърцето и 7% до 41% от някои видове рак.

75–93% от хората със затлъстяване имат някаква форма на неалкохолна мастна чернодробна болест. При патологично затлъстяване тази цифра се увеличава до 95–100%. Една от причините е, че пациентите със затлъстяване са склонни да приемат повече лекарства от пациентите без затлъстяване и много лекарства са хепатотоксични и могат да причинят увреждане на черния дроб.

Ето как да разберем дали е здрав черният ни дроб

Една от честите причини за развитието на мастна хепатоза е „нездравословният начин на живот“. В контекста на чернодробните заболявания най-актуална е висококалоричната диета с прекомерна консумация на мазнини, рафинирани въглехидрати, фруктоза, както и липсата на физическа активност (заседнал начин на живот).

Широко разпространената липса на физическа активност съпътства живота в града. Много лекарства имат отрицателен ефект върху черния дроб: учените са доказали отрицателните ефекти на редица антибиотици, статини (лекарства за понижаване на холестерола в кръвта), антивирусни, антихистамини и диуретици. Хормонозаместителната терапия също може да има ефект върху черния дроб.

Друга възможна причина за мастен черен дроб са ендокринните заболявания. По-специално хипотиреоидизъм. За съжаление днес става все по-често срещано. В повечето региони на нашата страна има йоден дефицит, който всъщност води до нарушения на щитовидната жлеза.

Кои са първите симптоми при омазнен черен дроб?

Омазняването на черния дроб често протича дълго време без оплаквания и безсимптомно. Промените в черния дроб често се откриват от лекарите по време на рутинен преглед, особено при хора с диабет, артериална хипертония и ендокринни заболявания. В същото време мнозина отбелязват повишена умора, слабост, гадене, метеоризъм, разстройство на изпражненията, тъпа болка и тежест в десния хипохондриум, а при изследване разкриват увеличен черен дроб.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com