Кои са най-нискокалоричните плодове - яж и не се бой!

27576
Кои са най-нискокалоричните плодове - яж и не се бой!
Снимка: iStock

Плодовете като цяло и по принцип са с ниска степен на калории в своето съдържание - но главното е да се консумират в подходящи количества; може да се включват в междинни закуски или за десерти към основните хранения. Диетоложката д-р Татяна Занин разяснява по темата.

1. Ягода

В 100 грама: 2 грама фибри и 30 калории. Препоръчителен размер на порция: 1/4 водна чаша цели пресни ягоди. Ягодата помага за отслабване, защото съдържа отрицателни калории. Също така изобилства с биоактивни съединения заради високата степен на фолат, фенолни съединения и витамин С, които осигуряват антиокислителни и противовъзпалителни ефекти.

2. Ябълка

В 100 грама: 1.3 грама фибри и 56 калории. Препоръчителна порция: 110 грама или 1 средна ябълка. Ябълката улеснява отслабването, понеже е богата на антиоксиданти като катехини и хлорогенна киселина - освен съдържанието си на фибри като кверцетина, който регулира степента на кръвната захар, смъква холестерола и триглицеридите и подобрява храносмилането. Редовното консумиране на ябълки намалява риска от сърдечни усложнения, астма и рак. Ябълката, изпечена с канела или карамфил, е нискокалорична и представлява вкусен и питателен десерт.

Кои са най-лошите плодове за хора с диабет?

3. Лимон

В 100 грама: 2.1 грама фибри и 14 калории. Лимонът е диуретичен плод, богат е на витамин С и представлява мощен антиокислител. Помага за отстраняването на токсините и освежава кожата. Пиенето на чаша чай от лимонова кора е прекрасен начин да консумирате неподсладен лимон и да се възползвате от всичките му предимства. Помага също за редуциране на кръвната захар и холестерола.

4. Мандарина

В 100 грама: 1.7 грама фибри и 44 калории. Препоръчителна порция: 225 грама или две малки мандарини. Този плод е много богат на витамин С и така спомага за абсорбцията на желязото в червата, укрепява имунната система. Фибрите му облекчават чревния транзит, улесняват извеждането на мазнините и контролират кръвната захар.

5. Пъпеш

В 100 грама: 0.9 грама фибри и 29 калории. Препоръчителен размер на порция: 1 водна чаша, нарязан на кубчета. Пъпешът помага за отслабване поради диуретичните си свойства, които намаляват задържането на течности. Богат е на калий, фибри и антиокислители като бета-каротин, витамин С и ликопен.

6. Грейпфрут

В 100 грама: 1.1 грама фибри и 32 калории. Препоръчителна порция: 1 среден плод или 200 грама. Грейпфрутът е нискокалоричен цитрусов плод, богат на фибри и вода, който спомага за увеличаване на усещането за ситост, намалявайки количеството на консумираната храна. Съдържа значителни количества витамин А и С, каротеноиди и фитохимикали с антиокислителни и противовъзпалителни свойства.

7. Праскова

В 100 грама: 2,3 грама фибри и 44 калории. Препоръчителна порция: 180 грама или една средна праскова. Прасковата е богата на антиокислители, като каротеноиди, полифеноли и витамин С и Е. Благодарение на своите биоактивни компоненти подобрява функцията на червата, намалява задържането на течности, извежда токсини от организма.

Какви плодове е най-добре да ядем вечер?

8. Слива

В 100 грама: 1.4 грама фибри и 46 калории. Препоръчителна порция: 1 слива и половина или 100 грама. Сливата може да спомогне за отслабване поради факта, че е богата на фибри, намалява времето за храносмилане и увеличава усещането за ситост веднага след хранене, намалявайки апетита. Спомага за намаляване на мастните тъкани.

9. Малина

В 100 грама: 6.7 грама фибри и 49 калории. Препоръчителна порция: 1 водна чаша малини или около 120 грама.

Малината е плод, богат на няколко биоактивни съединения - антоцианини, кверцетин, витамин С и елагитанини, които помагат за предотвратяване на хронични заболявания като диабет и затлъстяване.

Внимание! Статията носи само информативен характер без медицински указания. По темите в нея се обръщайте към медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com