Колко най-малко дни се пие ябълков оцет, за да има полза?

36330
Колко най-малко дни се пие ябълков оцет, за да има полза?
Снимка: wicherek / Pixabay

Ябълковият оцет е сред най-често използваните както в кулинарията, така и за различни народни рецепти. Въпреки разнообразието от видове оцет, предлагащи се на пазара, ябълковият остава сред най-купуваните и най-предпочитаните. По-рядко се използва ароматизиран с различни плодове ябълков оцет, а основно чистият ябълков, който особено ако е домашен, е изключително полезен за здравето. И това далеч не е случайно. Ябълковият оцет е сред най-достъпните средства, които могат да ви помогнат за профилактика на редица заболявания и да подпомогнат лечението на други, ако знаете как се използва ябълковият оцет и колко най-малко дни се пие ябълков оцет.

Лекар посочи 6-те най-големи ползи от ябълковия оцет

Ползи от консумацията на ябълков оцет

Сред ползите от консумацията на ябълков оцет и особено от приемът му като напитка, са:

-          Подобряване и поддържане на нивата на глюкозата и инсулина след прием на въглехидрати. Тоест, че може да редуцира кръвната захар след хранене. Това се дължи на действието му, което се счита за сходно с това на лекарството за понижаване на кръвната захар метформин.

Прием преди лягане показва отлични резултати на сутринта по отношение на подобрени нива на глюкоза при събуждането, но само при хора без диабет или с добре контролиран такъв, тоест не е панацея. И все пак, тъй като има резултат и висока ефективност, приемате ли медикаменти за диабет не приемайте оцет, без да сте се консултирали с вашия лекар.

-          Потушаване на пристъпите на вълчи глад, увеличаване на усещането за ситост.

-          Редуциране на килограмите и помощ в борбата с излишното тегло, което е в основата на редица заболявания и здравословни проблем.

-          Намаляване на процентът телесни мазнини е друго полезно действие на ябълковия оцет. Комбинацията на оцет с лека диета – леко намален прием на калории – доказано води до намаляване на обиколките на тялото, най-вече на бедрата и корема. По отношение на намаляване на обиколката на талията оцетът има категорично силно въздействие, като изследванията по темата продължават.

-          Последните научни изследвания сочат оцета и като средство за поддържане на кръвното налягане и нивата на холестерол в кръвта.

-          Ябълковият оцет притежава изявени антимикробни свойства. Изключително пълноценно и полезно е действието му, а висока ефективността мупри инхибиране на растежа на Escherichia coli, Staphylococcus aureus и Candida albicans.

-          Ябълковият оцет намалява  триглицеридите в кръвта.

За да има ефективност обаче следва да знаете колко най-малко дни се пие ябълков оцет и как точно. Продължителността на приема е важна и за да избегнете потенциални рискове от употребата, които не са изключени при консумация на големи количества дълго време.

Рискове от употребата на ябълков оцет като лекарство

Ако говорим за обикновена консумация – оцет в салатата, то рискове не можем да коментираме. Ако обаче визираме оцетът като лекарство в народната медицина, то следва да имаме предвид рисковете от дългия прием и да не допускаме поява на странични ефекти или на вреди. Оцетът може да се окаже опасен за някои хора, защото:

-          При диабетиците контролът на кръвната захар е от ключово значение, както и нивата на калий в организма. Оцетът обаче хем смъква захарта, което не е особено контролирано, тъй като все пак не е фармацевтичен продукт и не може да се оредели с колко точно, хем понижава нивата на калия. В един момент това може да се окаже опасно или най-малкото нежелано. Така оцетът като народен лек следва да се приема от диабетици на инсулин само съвместно с лекаря.

-          С изключително внимание следва да се приема оцетът от хора, които са на диуретици

-          Оцетът не е добър продукт за пациентите с гастропареза или забавено изпразване на стомаха.

-          Стоматолозите пък горещо съветват да се изплаква устата след прием на оцет, тъй като е киселина и се притесняват от нарушаване на зъбния емайл и поява на кариеси.

За да избегнете посочените рискове, консултирайте се с лекаря си и със зъболекаря и се информирайте колко най-малко дни се пие ябълков оцет, за да има полза от него, както и колко най-много, за да не се усети вреда.

Пийте ябълков оцет вечер за спокоен сън!

Колко най-малко дни се пие ябълков оцет, за да се радваме на ефективността?

Американският лекар Джарвис е този, които пръв е преоткрил през 20 век силата и ефективността, лечебните свойства на ябълковия оцет, след като този стар народен лек е бил забравен през годините. Не той обаче посочва дозата и продължителността –  а именно 1-2 супени лъжици, най-добре преди сън, в продължение на месец – това е идеалният вариант.

А какво количество и при каква продължителност на приема оцетът става опасен или поне се появяват рискове от консумацията му? Тук отговорът също е ясен – повече от 230 мл на ден за една година водят до спад в нивата на калия и до опасност за здравето.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com