Колко време е заразна настинката?

26056
Колко време е заразна настинката?
Снимка: iStock/Guliver

Настинката всъщност е доста често срещана, като средно човек настива 2-3 пъти годишно. Обикновената настинка е вирусна инфекция на горните дихателни пътища, която може да бъде причинена от редица различни вируси. Тъй като настинките са вирусни, единственият начин за лечение на обикновената настинка е да се почива много, да се поддържа хидратация и да се консумират храни, които поддържат имунната система. Важна е да знаете, че антибиотиците не лекуват обикновената настинка. И ако все пак се разболеете, може да развиете възпалено гърло, хрема, лека кашлица, кихане, отпадналост, загуба на апетит, болки в тялото и да не усещате правилно мириса или вкуса на храната, споделят експерти. Сега нека разгледаме спецификата на това как се разпространяват настинките и колко време трябва да стоите далеч от приятелите и семейството си, за да ги предпазите или обратното).

Главоболие при настинки и грип: защо се появява?

КАКЪВ Е ИНКУБАЦИОННИЯТ ПЕРИОД НА НАСТИНКАТА?

Обикновено не е необходимо много време, за да започнете да се чувствате зле, след като сте били изложени на вирус на настинка. Най-често срещаните простудни заболявания имат инкубационен период, времето след излагането на въздействието на вируса и преди да се появят симптомите, от един до три дни, казват лекари. В този момент технически сте заразни, дори и да не се чувствате болни. "Вирусът на настинката може да се разпространи през този период, преди човекът дори да знае, че е болен", добавиха те. "Всички симптоми на настинка, хрема, болки в гърлото, температура и кашлица, трябва да са индикация, че може да сте заразен.

Кои са първите симптоми при грип и настинка?

КАК ТОЧНО СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА НАСТИНКАТА?

Настинките се разпространяват директно от хората, които са ги преболедували, чрез малки капчици във въздуха, когато човекът, който има вируса, киха или кашля. Тя може да се разпространи и чрез докосване на лицето, избърсване на носа или кашляне в ръцете. Когато говорите, лигавицата и слюнката от задната част на гърлото могат да се изхвърлят във въздуха. Едни от най-добрите начини за предотвратяване на разпространението на настинката са избягването на контакт с други хора и честото миене на ръцете. И, разбира се, носенето на маски също е много ефективен начин да намалите риска от разпространение или заразяване с настинка.

Митове за обикновената настинка: Как да се справим с нея?

КОЛКО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА СТОИТЕ НАСТРАНА ОТ НАСТИНАЛ ЧОВЕК?

Ако наистина искате да избегнете да се разболеете сами, ще трябва да стоите настрана за прилично дълъг период от време. Всеки болен от настинка може да бъде заразен, докато има симптоми, и общо взето от една до две седмици, според експерти. Най-добре е да изчакате поне 72 часа след отшумяването на симптомите, за да възобновите контакта. Всеки болен от настинка може да бъде заразен, докато има симптоми, и за период от една до две седмици. И ако развиете симптоми на настинка, най-добре е да си останете вкъщи и да си почивате, особено за да избегнете разпространението ѝ сред другите и да си дадете време да оздравеете. Съществуват редица лекарства без рецепта за лечение на симптомите на настинка. Не забравяйте да се свържете с вашия лекар, преди да ги приемете, ако имате други медицински заболявания или приемате лекарства по лекарско предписание.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com