Колко време трябва да се пие чай от смокинови листа, за да има ефект?

140223
Колко време трябва да се пие чай от смокинови листа, за да има ефект?
Снимка: iStock

Плодовите чайове стават все по-популярни. Ароматни, пълни с витамини и минерали, с превъзходен вкус, те са удоволствие за небцето и наслада за сетивата. Чаят от смокинови листа носи топлия аромат на късното лято, сладостта на зрелите смокини и е с неочаквани ползи за здравето. Когато оберете смокинята в двора на вилата си, не оставяйте листата тъжно да окапят.

Кой чай успокоява нервите от раз – вашият лек за спокойна есен!

От тях, след като ги измиете внимателно и изсушите по слънчевите лъчи, става превъзходен чай с подчертан благотворен ефект върху здравето. Погъделичкахме ли любопитството ви? Вижте какви са ползите от консумацията на този плодов чай и колко време трябва да се пие чай от смокинови листа, за да има ефект върху здравето.

За какво са полезни смокините - не ги пропускайте

Ползи от консумацията на чай от смокини

Чаят има ярко зелен оттенък с приятен кремообразен, орехов аромат и сензационен мек вкус, но по-впечатляваща е ползата, която носи за здравето.

  • Ценен източник на желязо и калций, който допринася за доброто състояние на костите и зъбите и за качеството на кръвта. Желязото подпомага профилактиката на желязодефицитната анемия.
  • Пациентите с диабет могат да включат консумацията на чай от смокини като част от грижата за редуциране на нивата на кръвната захар.
  • Чаят от смокинови листа ограничава желанието да хапнете нещо сладичко, както и апетита за вредна храна, стимулира метаболизма и подпомага отслабването.
  • Сред изключителните ползи на чая от смокинови листа са редуциране на нивата на лош холестерол в кръвта и на кръвното налягане, с което съдейства за подобряване на съдовото здраве и за редуциране на риска от сърдечни заболявания.
  • Чаят е богат на фибри, с което подпомага изхождането и е отлично средство срещу запек. Фибите са сред най-ценните за здрав стомах и нормално функционираща храносмилателна система. Проучванията сочат, че екстракт, листа или плод от смокиня спомагат за ускоряване на движението на храната през храносмилателния тракт, като намаляват запека и подобряват симптомите на храносмилателни разстройства като улцерозен колит. Полезни са и при синдром на раздразнените черва със запек
  • Някои проучвания сочат чая от смокиня като идеално средство за неутрализиране на киселината в тялото, с което редуцира рискът от рак.

Колко време трябва да се пие чай от смокинови листа, за да се проявят ползите от него?

Този въпрос е сложен, като отговорът не може да бъде еднозначен. Първо, защото зависи от това за какъв здравословен проблем приемате чая и очаквате да въздейства благоприятно, второ, защото зависи от организма и развитието на заболяването. Ще ви разочароваме, че конкретна цифра в брой дни, седмици или месеци не можем да дадем, но все пак можем да ви насочим дали говорим за дни, или за години при различните ефекти и заболявания.

Невероятните ползи за здравето от смокините

Така например в дерматологията и когато говорим за атопичен дерматит и за симптомите му като сърбеж, нарушение на съня, кървене, секретиране, напукване, сухота, дължаща се на екзема, намаляват при прилагане на смокинови листа съществено във времето от първа до 12-та седмица. Проучването е проведено върху 30 лица, като част от тях приемат смокинови листа, а други – плацебо, за да се оценят обективно резултатите, които категорично сочат подобрение при пациентите, приемали смокинови листа. 

Ако търсим ползи за стомаха и червата, то еднократният прием не би имал голямо значение, тъй като фибрите следва да се приемат всеки ден, за да се осигури търсеният ефект.

По отношение на ефектите върху черния дроб, холестерола, триглицеридите лабораторните тестове показват значително намаляване на нивата на AST, LDH и ALP при консумация на чай от смокинови листа. Тези ензими се считат за индикатори на чернодробната функция, което ще рече, че чаят от смокинови листа има действително пълноценно здравословно действие, като 12 седмици са напълно достатъчни, за да усетите ефекта.

Друго проучване насочва вниманието към потенциалните странични ефекти и рискове от приема на чай от смокинови листа, като не само сочи различен отговор на въпроса колко време трябва да се пие чай от смокинови листа, за да има ефект, но и твърди, че прием над 4 седмици може да се окаже опасен за здравето. Смокиновите листа са полезни според това проучване за повечето хора, когато се приемат през устата като чай и с лечебен ефект до един месец. Във високи дози и при по-продължителен прием чаят, съдържащ неминуемо и сок на дървото смокиня, може да причини кървене в храносмилателния тракт при някои хора.

Консумирайте с удоволствие и мярка е евентуалният извод, който можем да направим.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Лекар: Тези 2 хранителни добавки ускорят метаболизма

7 метода да се отървете от синина - наистина действат

Каква е причината за изтръпването на малките пръсти на ръцете?

Високо или ниско? Преценете какво е къвното ви без тонометър

Вниманиe! Най-неемоционални и студени зодии

Това са най-добрите бащи според астрологията

Какво да правим, ако носът ни тече като река?

4 зодии, които не трябва да бъдат заедно за нищо на света

Кое е по-здравословно: 10 хиляди крачки или 30 минути бягане?

4 знака, които Вселената ви дава, че той е вашата сродна душа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com