Консумацията на месо е свързана с увреждане на паметта

2187
Консумацията на месо е свързана с увреждане на паметта
Снимка: iStock

През последните години лекари и учени се произнасят в подкрепа на ползите от вегетарианската диета и за опасностите от месната. Скорошно проучване потвърждава това мнение. Учените твърдят, че месото в менюто се отразява негативно на краткосрочната памет и дори леко намаляване на консумацията му подобрява тази мозъчна функция.

В проучване, публикувано в Clinical Nutrition Open Science, изследователи от Лондонския университет Биркбек установиха дали определена диета корелира с качеството на съня и краткосрочната памет. Експериментът включва 62 души над 40 години, които спазват различни диети, включително вегански, вегетариански, пескатариански (позволени са риба и морски дарове), месо и всеядни, но с минимална консумация на месо. За да оценят правилно мозъчната функция и паметта, участниците направиха калифорнийския тест за вербално обучение - често срещан невропсихологически тест.

Какво е „дробно хранене“ и защо е полезно?

Резултатите сочат, че хората, които ядат по-голямо количество месо, имат по-лоша краткосрочна памет от вегетарианците, веганите и хората, които ядат риба и морски дарове. Пескатарианците получиха най-високи резултати на теста за мозъчна функция. Веганите и вегетарианците са на второ място, докато двете диети, базирани на месо, са на последно място.

Учените отбелязват, че колкото повече месо консумира един човек, толкова по-лоша е краткосрочната му памет. Преходът към растителна диета води до подобряване на тази и други мозъчни функции. Освен това дори минималното намаляване на количството консумирано месо може да донесе ползи за мозъка.

"Веган диетата е свързана със здрава сърдечно-съдова система и добро мозъчно-съдово здраве. Средиземноморската диета (с високо съдържание на плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена и ниско съдържание на червено месо) е свързана с намален риск от невродегенеративни заболявания и подобрено познание“, казва водещият изследовател, д-р Пинар Сенгул.

Защо трябва да спазвам режим на хранене, почивка и сън?

Проучването показва, че жените често имат по-добра краткосрочна памет от мъжете. Само сред вегетарианците мъжете превъзхождат жените на калифорнийския тест.

Периодичното забравяне на някои неща или събития е нормално, но ако лош спомен пречи на ежедневния живот, тогава е време да посетите лекар и да помислите за промяна на начина си на живот. Поддържането на добро здраве на мозъка може да се постигне и чрез определени хранителни навици. Направете консултация с диетолог, ако смятате, че сами няма да успеете да се преборите с новата диета

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com