Коренът от този зеленчук помага при храносмилателни проблеми и понижава кръвното

8016
Коренът от този зеленчук помага при храносмилателни проблеми и понижава кръвното
Снимка: iStock

Наричан "зелено злато", коренът от магданоз се ползва с висока репутация сред тези, които съзнателно търсят продукти с висока хранителна стойност. Но какво да кажем за корена на магданоза? Третиран малко пренебрежително, главно като съставка в неделния бульон, коренът на този зеленчук има много биологично активни компоненти и може да се окаже полезен при много заболявания. Той е ценна растителна суровина. Какво си струва да знаете за него?

Магданозът принадлежи към семейството на целината. Расте диво в много части на света, включително и в Европа. Той има изключителен хранителен потенциал и може да помогне при храносмилателни проблеми и много други заболявания. Страхотна суровина е за билковата медицина.  

Корен от магданоз има наркотични ефекти

Съдържащото се в корена на магданоза етерично масло - същото, което обуславя характерната му миризма - има в състава си миристицин, психоактивно вещество. Ефектът му е подобен на този на канабиса.

В малки дози миристицинът има релаксиращ и подобряващ настроението ефект. В големи дози може да предизвика халюцинации. Съдържанието на масло в корена на магданоза обаче е толкова ниско - не повече от 0,5 %. - че няма риск от халюцинации. Семената на магданоза имат по-високо съдържание на етерично масло - до 5 %, което е причина за руски ограничения върху този зеленчук.

Вторият компонент на етеричното масло е апиол. Той също има психоактивни и други ефекти. В миналото се е използвал за лечение на менструални смущения. Струва си да се знае, че семената, екстрактите и маслата от магданоз не трябва да се използват при хранене на малки деца и бременни жени. В екстремни случаи те могат да доведат до спонтанен аборт. 
Като цяло, коренът от магданоз е безопасен зеленчук и е изключително ценен за здравето. Какви хранителни вещества се съдържат в него?

Кой не трябва да яде магданоз?

Корен от магданоз - хранителни стойности

Наричан понякога "белия морков", коренът на магданоза е богат на антиоксиданти. Той е ценен източник на витамин С, както и на витамини А и К и фолиева киселина (витамин В9). Той има изключително високо съдържание на калий. Съдържа също калций, магнезий, желязо и фосфор. Зеленчукът е богат на сурови растителни влакна, т.е. на фибри, които, въпреки че са баластни вещества, определят правилното протичане на повечето жизнени процеси. 

Корен от магданоз за по-добро храносмилане

Този незабележим зеленчук може да помогне при метаболитен дискомфорт, особено при анорексия, забавен метаболизъм, метеоризъм и болки в корема. Бялата част на магданоза има антисептично и ветрозащитно действие. Намалява напрежението в гладката мускулатура, като по този начин облекчава метеоризма. Той стимулира отделянето на слюнка и стомашни сокове, като по този начин подобрява храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

Корен от магданоз при нарушения на пикочните пътища

Магданозът намалява напрежението на гладката мускулатура и в пикочните пътища. Има диуретичен ефект. Това свойство се използва от векове в народната медицина. Днес любителите на алтернативната медицина я използват с охота. Препоръчва се при намалено отделяне на урина, склонност към задържане на вода в организма, отоци, камъни в бъбреците и пикочните пътища. Благодарение на своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства магданозът се препоръчва при възпалителни състояния на бъбреците и пикочния мехур и дори при подагра. Действайки като диуретик, той подобрява изхвърлянето на токсините от организма.

Ако ядете по 50 грама магданоз, с тялото ви ще се случи това

Корен от магданоз в диетата на жената

Преди години жените са използвали корена от магданоз за лечение на нарушения в менструалния цикъл. Днес се препоръчва по време на ПМС и менструация. Като облекчава напрежението на маточната мускулатура, той има диастоличен и аналгетичен ефект.

Корен от магданоз за хипертония

Благодарение на високото си съдържание на калий магданозът спомага за намаляване на кръвното налягане, а благодарение на съдържащия се в него витамин К укрепва костите и предпазва от ревматични заболявания.

Корен от магданоз в кухнята

Ароматна и ненатрапчива на вкус, бялата част на магданоза може да се превърне в интересна добавка към салати, салати и зеленчукови запеканки. Заслужава си да го включите в диетата си, за да сте здрави и да се чувствате по-добре.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Отвара от това семе ще ви донесе отслабване, здраве на стомаха и косата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com