Коренът от този зеленчук заздравява костите и регулира теглото

8147
Коренът от този зеленчук заздравява костите и регулира теглото
Снимка: iStock

Коренът от магданоз, много хранителен кореноплоден зеленчук, е близък роднина на по-често използваните къдрав и италиански магданоз. Този често пренебрегван зеленчук има мек, земен вкус и е пълен с различни ползи за здравето.

Богат на хранителни вещества: коренът на магданоза е хранителна сила. Той е отличен източник на витамини и минерали, включително витамин С, витамин К, витамин А и фолиева киселина. Тези хранителни вещества играят решаваща роля за поддържането на имунната система, здравето на костите и цялостното благосъстояние.

Съдържание на фибри: Коренът от магданоз е с високо съдържание на фибри, които подпомагат храносмилането и спомагат за поддържането на здрави черва. Консумацията на достатъчно количество фибри може също така да подпомогне управлението на теглото и да намали риска от различни храносмилателни разстройства.

Ниско съдържание на калории: За тези, които следят за приема на калории, коренът от магданоз е чудесно допълнение към вашата диета. Той осигурява основни хранителни вещества, без да добавя излишни калории, което го прави фантастичен избор за хората, които се грижат за теглото си.

Впечатляващите ползи за здравето от магданоза, за които не сте и подозирали

Антиоксидантни свойства: Коренът от магданоз, подобно на своите листни събратя, е богат на антиоксиданти, включително флавоноиди и каротеноиди. Тези съединения помагат в борбата с оксидативния стрес и могат да намалят риска от хронични заболявания като сърдечни болести и рак.

Противовъзпалителни ефекти: Коренът от магданоз съдържа съединения като апигенин и миристицин, които имат противовъзпалителни свойства. Редовната му консумация може да помогне за намаляване на възпаленията в организма, които се свързват с различни здравословни проблеми.

Здраве на костите: Високото съдържание на витамин К в корена от магданоз е от съществено значение за здравето на костите, тъй като подпомага усвояването на калция и костната минерализация. Той може да бъде особено полезен за лица, изложени на риск от остеопороза.

Подкрепа на имунната система: Витамин С в корена от магданоз е от решаващо значение за здравата имунна система. Той стимулира производството на бели кръвни телца и подобрява способността на организма да се бори с инфекциите.

Сърдечно здраве: Ниското съдържание на натрий и високото съдържание на калий в корена от магданоз допринасят за по-доброто регулиране на кръвното налягане, което намалява риска от хипертония и сърдечни заболявания.

6 ползи от магданоза, за които дори не подозирате

Детоксикация: Съединенията, открити в корена от магданоз, особено миристицинът, са известни с това, че подпомагат процесите на детоксикация на черния дроб. Редовната им консумация може да помогне на организма да елиминира вредните токсини.

Управление на теглото: Благодарение на ниското си съдържание на калории и високото съдържание на фибри, коренът от магданоз може да бъде отлично допълнение към диетите за отслабване. Той спомага за насърчаване на чувството за ситост и намалява общия прием на калории.

Включването на корена от магданоз в диетата ви е сравнително лесно. Можете да го добавяте към супи, яхнии и ястия с печени зеленчуци. Той може да се настърже и да се използва суров в салати или като гарнитура. Освен това коренът от магданоз може да се изцеди на сок за получаване на богата на хранителни вещества напитка.

Коренът от магданоз е подценяван зеленчук, който предлага многобройни ползи за здравето. Богатият му хранителен профил, противовъзпалителните му свойства и приносът му за цялостното благосъстояние го правят ценно допълнение към балансираната диета. Независимо дали ще изберете да го готвите или да го консумирате суров, коренът от магданоз може да бъде вкусно и питателно допълнение към вашите ястия.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Рецепта: Невероятния италиански великденски козунак - Коломба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com