Лекар: Ето какво да направите веднага, ако ви ухапе кърлеж 

9751
Лекар: Ето какво да направите веднага, ако ви ухапе кърлеж 
Снимка: iStock/Guliver

Ако ви ухапе кърлеж, е изключително важно да предприемете незабавни действия, за да сведете до минимум потенциалните рискове, свързани с болестите, пренасяни от кърлежи. 

Въпреки че повечето ухапвания от кърлежи не водят до сериозни здравословни проблеми, от съществено значение е да бъдете активни в овладяването на ситуацията. 

Ето какви стъпки трябва да предприемете, ако сте ухапани от кърлеж:

Отстранете кърлежа

Използвайте пинсета с фин връх, за да хванете кърлежа възможно най-близо до повърхността на кожата. Избягвайте да стискате или мачкате кърлежа, тъй като това може да увеличи риска от предаване на болести. Внимателно издърпайте нагоре с равномерен натиск, докато кърлежът се освободи. Не усуквайте и не дрънкайте кърлежа, тъй като това може да доведе до откъсване на устицата, които да останат забити в кожата.

Почистете мястото

След като отстраните кърлежа, почистете мястото на ухапване и ръцете си добре със сапун и вода. Това помага да се намали вероятността от инфекция.

Как да се предпазим от кърлежи?

Идентифицирайте кърлежа

Ако е възможно, опитайте се да определите вида на кърлежа, който ви е ухапал. Различните кърлежи пренасят различни заболявания и познаването на вида може да помогне за определяне на потенциалния риск. Ако не сте сигурни в идентификацията на кърлежа, можете да го поставите в запечатан контейнер и да се консултирате с медицински специалист или с местния здравен отдел за помощ.

Следете за симптоми

Наблюдавайте внимателно мястото на ухапване и цялостното си здравословно състояние през седмиците след ухапването от кърлеж. Следете за всякакви признаци на инфекция или необичайни симптоми, като обрив, повишена температура, главоболие, болки в мускулите или ставите или умора. Ако имате някакви тревожни симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ и информирайте медицинското лице за ухапването от кърлеж.

Как да разпознаем кърлежа и неговите ухапвания?

Запазете кърлежа

Ако сте загрижени за потенциални заболявания, предавани от кърлежи, може да е полезно да запазите кърлежа за по-нататъшен анализ. Поставете го в запечатан контейнер или найлонова торбичка и го съхранявайте във фризера. Това може да помогне на здравните специалисти да идентифицират вида на кърлежа и да оценят риска от предаване на болести.

Предотвратяване на бъдещи ухапвания от кърлежи 

Вземете превантивни мерки, за да намалите риска от бъдещи ухапвания от кърлежи. Това включва носене на дълги ръкави и панталони, когато се намирате в гористи или тревисти местности, използване на репеленти против насекоми, съдържащи DEET, и извършване на щателна проверка за кърлежи на вас, членовете на семейството и домашните любимци след престой на открито. Освен това обмислете практики за озеленяване, които възпрепятстват появата на кърлежи, като например поддържане на подрязана трева и отстраняване на листната маса.

Не забравяйте, че превенцията е най-добрата защита срещу болестите, предавани от кърлежи. Като вземате предпазни мерки и сте бдителни, можете да намалите вероятността от ухапване от кърлеж и потенциални усложнения. Ако имате някакви притеснения или въпроси относно ухапванията от кърлежи и свързаните с тях заболявания, консултирайте се с медицински специалист, който може да ви даде насоки, съобразени с конкретната ситуация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да излекуваме коренната чакра: техники за активиране, деблокиране и балансиране

Техники за регулиране нервната си система, които не са за подценяване

Защо трябва да ядем повече копър и магданоз? Всеки трябва да знае!

Храните, които да похапнем преди лягане, без да имаме угризения

Тези 4 зодии имат огромно его - бъдете нащрек с тях

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Най-добрите съвети срещу пролетната умора (ВИДЕО)

4 полезни продукта за „изяждане“ на стреса: Те ще възстановят тялото, без да увеличават теглото ви

Топ 5 чайове за подобряване работата на белите дробове

Тези зодии имат магически лечебни сили

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...