Лекар изброи 4 причини да не си лягаме гладни

1239
Лекар изброи 4 причини да не си лягаме гладни
Снимка: iStock

Да си лягате гладни може да изглежда като незначително неудобство, но то може да има значителни последици за цялостното ви благосъстояние. Макар че не винаги е възможно да избегнете нощните пристъпи на глад, полагането на усилия за задоволяване на глада преди лягане може да доведе до множество ползи. Ето четири убедителни причини, поради които трябва да се замислите дали да не си лягате с празен стомах.

Подобрено качество на съня

Лягането в леглото с празен стомах може да наруши режима на съня ви и да повлияе на качеството на почивката ви. Пристъпите на глад могат да бъдат разсейващи, което затруднява заспиването и поддържането на съня през цялата нощ. Когато сте гладни, тялото ви освобождава хормони на стреса като кортизол, които могат да ви държат будни и неспокойни. Като хапвате лека, балансирана закуска преди лягане, можете да си осигурите по-спокоен и непрекъснат сън, позволявайки на тялото си да се презареди и възстанови.

Какво е „дробно хранене“ и защо е полезно?

Стабилни нива на кръвната захар

Когато пропускате вечерята или си лягате гладни, нивата на кръвната ви захар могат да паднат твърде ниско, което да предизвика каскада от негативни ефекти. Ниската кръвна захар може да доведе до чувство на слабост, замаяност и затруднена концентрация. Тя може да предизвика и силен глад за нездравословни храни, тъй като тялото ви търси бързи източници на енергия. С малка, питателна закуска преди лягане можете да поддържате стабилни нива на кръвната захар, да предотвратите тези симптоми и да намалите вероятността да посегнете към нездравословни продукти.

Засилен метаболизъм

Противно на общоприетото схващане, храненето преди лягане не води непременно до увеличаване на теглото. Всъщност леката закуска, която съчетава протеини, фибри и здравословни мазнини, може да спомогне за засилване на метаболизма ви. Когато консумирате храна, тялото ви трябва да работи, за да я усвои и метаболизира, което води до увеличаване на изгарянето на калории. Една добре балансирана закуска преди лягане може да ускори метаболизма ви и да подпомогне по-доброто храносмилане, като ви помогне да поддържате здравословно тегло и да насърчите цялостното си благосъстояние.

Здравословното хранене на хората след 50 се крепи върху тези 5 храни

Повишено усвояване на хранителните вещества

Нощта е възможност за тялото ви да се възстанови и да се възстанови. Когато си лягате гладни, пропускате възможността да подхраните тялото си с важни хранителни вещества. Една малка, богата на хранителни вещества закуска преди лягане може да осигури на тялото ви необходимите градивни елементи за възстановяване на тъканите, мускулите и цялостното клетъчно здраве. Хранителни вещества като витамини, минерали и антиоксиданти играят решаваща роля в различни телесни функции, включително имунната функция, когнитивните способности и производството на енергия.

Да си лягате гладни не е благоприятно за оптимално здраве и благополучие. Като се справите с глада преди лягане, можете да подобрите качеството на съня си, да стабилизирате нивата на кръвната си захар, да подобрите метаболизма си и да осигурите правилното усвояване на хранителните вещества. Важно е да изберете балансирана и питателна закуска, която да съответства на вашите хранителни нужди и предпочитания. Не забравяйте, че грижата за тялото ви се простира и извън дневните часове, а добре храненото тяло води до по-енергичен и жизнен живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

5 храни, които съдържат най-много калций - освен млякото

Този прашец укрепва костите и мускулите и подобрява имунитета

На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Има ли слънчева алергия: митове, факти и методи на лечение

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com