Лекар: Тази течност понижава кръвното, сваля килограми и подобрява перисталтиката

2263
Лекар: Тази течност понижава кръвното, сваля килограми и подобрява перисталтиката
Снимка: iStock/Guliver

Започвате ли деня си с кафе или чай? Помислете по-добре за водата с лимон. Добавянето на лимон във водата осигурява на организма повече ползи, включително осигурява ценен витамин С. За какво помага лимоновата вода? Може ли всеки да я пие?

Хидратира тялото

Повечето от нас не пият достатъчно вода през деня. Напомняме си за нуждата от попълване на запасите от течности само когато сме жадни. Чувството на жажда е първият ясен знак, че тялото ни се нуждае от вода, но също така е знак, че не сме се погрижили да си осигурим достатъчно вода преди това. 

Водата с лимон е добър начин за хидратиране на организма, а като я пием сутрин, можем да си създадем навик да я пием редовно през целия ден. Това ще бъде своеобразно напомняне за нас. Нещо повече, добавянето на лимон просто ще направи водата по-вкусна. 

Тя е източник на витамин С

Лимонът е източник на витамин С, вярно, че не е най-добрият (напр. шипките, касисът или кивито имат повече витамин С), но в 100 г лимон ще откриете около 50 мг витамин С. 

Потребността от витамин С зависи от възрастта, пола и физиологичното състояние. Според препоръките дневният прием на витамин С за жените е 75 mg, а за мъжете - 90 mg. Заслужава си да се погрижите за адекватно ниво на витамин С в организма. Той подпомага имунната система, има успокояващо действие и съкращава продължителността на заболяванията на горните дихателни пътища, особено на обикновената настинка.

Сложете щипка от тази подправка във водата с лимон и вижте какво ще се случи с тялото ви

Лимонова вода и отслабване

Чаша топла вода с лимон, изпивана всяка сутрин, подпомага отслабването. Изследванията върху лимоновата вода обаче са ограничени и в тази връзка по-скоро се цитират проучвания върху вода без никакви добавки. 

Диетолозите подчертават, че адекватната хидратация е важна за поддържането на здравословно телесно тегло. Също така няма съмнение, че чаша вода с лимон е много по-добър избор за хората, които следят за теглото си, отколкото плодовите сокове или газираните напитки. Самият лимонов сок няма ясно изразено въздействие върху теглото. Не забравяйте също, че лимоновата вода не е чудодейна напитка, която ще ви улесни в отслабването.

Понижава кръвното налягане

Лимоновата вода съдържа следи от няколко минерала, които могат да бъдат полезни за поддържане на кръвното налягане под контрол. Калцият и калият могат да понижат налягането. 

Подпомага храносмилането

Смята се, че пиенето на лимонова вода преди хранене може да подпомогне храносмилането. Смята се, че напитката стимулира перисталтиката и секрецията на храносмилателни ензими. Водата с лимон обаче не е подходяща за хора с рефлуксна болест и язва на стомаха.

Чаша вода с лимон преди лягане и вижте резултата

Предотвратява образуването на камъни в бъбреците

Пиенето на вода с лимон намалява риска от образуване на камъни в бъбреците - минерални отлагания, които могат да се натрупат в бъбреците и да доведат до дисфункция на бъбреците. 
Камъните в бъбреците най-често се образуват от калциеви съединения, съединения, наречени оксалати, фосфатни съединения и съединения на пикочната киселина.

Калциево-оксалатните камъни, състоящи се от оксалатни съединения и калций, се появяват в около 80 % от случаите. Повишеното съдържание на цитрат (йонизираната форма на лимонената киселина) възпрепятства кристализацията на калциевите оксалати.  
Образуването на камъни се насърчава и от дехидратацията, така че можем да намалим риска и като пием повече вода.

Подобрява състоянието на кожата

Лимоните са богати на антиоксиданти - съединения, които неутрализират действието на свободните кислородни радикали. Наред с другото, свободните радикали увреждат кожата, като ускоряват процеса на стареене и причиняват бръчки. Освен това витамин С е компонент, необходим за синтеза на колаген, често наричан "протеинът на младостта". Едно от свойствата му е да поддържа кожата добре овлажнена и еластична.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com