Лекар: Тези храни забавят стареенето и предпазват от деменция

4582
Лекар: Тези храни забавят стареенето и предпазват от деменция
Снимка: iStock/Guliver

Дълголетието зависи пряко от нормалното протичане на метаболизма в човешкото тяло, което предполага здравословен начин на хранене, с допълнително консумиране на определени храни, съдържащи елементи, доказано подпомагащи дълголетието. Ето кои са основните такива.

На първо място следва да се постави естествено синтезирания от организма коензим Q10, тъй като той, освен че се проявява като изключително мощен антиоксидант, е и абсолютно необходим за производство на енергия, без която клетките не могат да функционират.

Нещо повече, CoQ10 подобрява регулирането на кръвната захар и намалява гликозилирания хемоглобин и така възпрепятства развитие на диабет тип 2, както и някои невродегенеративни и сърдечни заболявания. Нивото на този коензим в основните жизненоважни органи (сърце, черен дроб, панкреас, бъбреци) намалява обаче, не само с напредването на възрастта, но и в резултат на степента на стресиране в ежедневието, различни заболявания и приема на свързаните с тях химически медикаменти.

При това положение е желателно организмът да бъде подпомогнат да достигне желаните нива на CoQ10 или под формата на хранителна добавка, или/и чрез редовно консумиране на определени храни като: свински и телешки черен дроб, скумрия, броколи, шамфъстък.

Второ, това са Омега-3 мастните киселини, принадлежащи към групата на дълговерижните полиненаситени мастни киселини (т.нар. „полезни мазнини“); те участват в изграждането на клетъчните мембрани и биосинтеза на някои важни тъканни хормони и по този начин подкрепят за правилното функциониране на различните физиологични системи и органи в организма и така влияят съществено върху човешкото здраве.

Доказано е, че Омега-3 мастните киселини повишават съдържанието на цитокините (малки клетъчни белтъчни молекули, спадащи към категорията на сигналните молекули, отговорни за ефективната междуклетъчна комуникация). По този начин се стимулират противовъзпалителните процеси в организма, водещи до тежки хронични заболявания на: сърдечно-съдовата система, предизвикващи инсулти или/и инфаркти, опорно-двигателния апарат (остеопороза), ракови заболявания (на гърдата).

Тези 4 храни забавят стареенето и ускоряват метаболизма след 40 години

От друга страна, кръвното налягане дългосрочно се нормализира, менталното състояние се подобрява, а метаболизмът се ускорява. При това положение е нормално нивото на Омега-3 мастните киселини да се поддържа достатъчно високо в организма като се консумират различни видове ядки, ленено семе, чия, орехи, соя, слънчогледово семе, както и някои растителни масла

Трето, витамини от група B – комплекс от 8 витамина, съществено важни за клетъчния метаболизъм. Тъй като не се произвеждат в тялото, налага се да бъдат редовно приемани с подходящи храни или/и хранителна добавка. В противен случай, нивата на хомоцистеин могат да се понижават до степен да предизвикат деградация в мозъчната тъкан, заболявания на сърдечно-съдовата система, отслабване на костната система, т.е. цялостно разстройване на телесния метаболизъм.

Успешно противодействие на тези деградационни процеси е в консумирането на храни, съдържащи достатъчни количества витамини от групата В, каквито са: свински черен дроб, яйца, агнешко месо, риба тон, бобови растения, кафяв ориз, тъмнолистни зеленчуци, както и прясно или/и кисело мляко.

Тези храни ускоряват стареенето

Четвърто, ресвератрол (полифенол) – растително съединение, действащо в организма като ефективен антиоксидант, поради което се посочва като необходимост за здравословен дълъг живот. Съдържа се в ципите на гроздето, гроздовия сок, червените вина, горските плодове, фъстъците и други.

Неговите антиоксидантни, противовъзпалителни и противоракови свойства са безспорно доказани, което обяснява наблюдаваното забавяне на механизма на стареене, когато концентрацията му в организма е била поддържана достатъчно високо.

Има проучвания според които пиенето на червено вино може да забави когнитивния спад, наблюдаван с напредването на възрастта, което се дължи именно на антиоксидантната и противовъзпалителна функционалност на съдържащия се във виното ресвератрол, чието присъствие в организма се оказва пречка за протеиновите фрагменти да образуват плаки, характерни при болестта Алцхаймер.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com