Мандарините - какви са ползите от тях?

2866
Мандарините - какви са ползите от тях?
Снимка: Couleur / Pixabay

Сега ще спрем вниманието ви на един цитрусов плод с приятно сладък вкус, който поради специфичното си съдържание, е подходяща съставка в различни диети. Може да го консумирате и като десертен плод и като следобедна закуска, тъй като е богат на фибри, а антиоксидантно действащите витамини А, В1, В6, В9, С, РР, както и калия, каротина и флавоноидите в плодовете, обуславя изготвянето от тях на освежителни и много полезни за здравето фрешове. Те прекрасно утоляват жаждата - съдържанието на вода в плодовете е около 90% при едва 8.4% захари.

Такова богатство от хранителни вещества действа в посока повишаване на имунитета по отношение на вирусни и бактериални инфекции и неутрализира негативния ефект от натрупването на свободни радикали, които пораждат различни хронични заболявания.

С най-силни антиоксидантни свойства са витамин С и бета-криптоксантина, както и флавоноидите, които стимулират генерирането на бели кръвни клетки, защитаващи тялото на клетъчно ниво и така повишават имунитета. Особено важна е ролята на витамин С, който, както е известно, се препоръчва в големи количества при настинки и грип.

Не ги изхвърляйте! 9 ПОЛЗИ от корите на плодовете и зеленчуците

Благодарение на значителното количество на витамин С в мандарините (31 – 36 mg%), редовното консумиране на този цитрусов плод определено има благотворен ефект върху човешката кожа. Това се обуславя от ролята на витамин С при производството в организма на колаген, който придава на кожните клетки от съединителна тъкан здрава монолитна структура. При положение, че с напредването на възрастта естественото производство на колаген намалява, то с редовно консумиране на мандарини този ефект ще се забавя.

Участието на мандарини в различни плодни диети, насочени към съществено снижаване на телесното тегло, е задължително, тъй като съдържанието на неразтворими фибри в тях създава усещане за ситост за един по-продължителен времеви интервал. Така не се създават навици за постоянно ненужно запълване на стомаха, извън обичайното време на основните хранения. А контролираният апетит е съществен елемент по пътя на отслабването.

Банановата кора става не само за подхлъзване! Вижте 6 неоспорими ползи от нея

Не е без значение освен това, че консумирането на мандарини не изисква каквато и да е специална подготовка, тъй като обелването на плодовете става за секунди. Това ги прави предпочитан цитрусов плод като междинна храна между основните хранения. Прясно изстисканият сок от плодовете или добавянето на мандаринови резенчета към кисело мляко с чия и ядки има не по-малък засищащ ефект, а и зарежда с енергия тялото.

И един съвет: удачно е да се използва и кората на мандарините, тъй като хранителните вещества и другите здравословни съставки в нея са дори повече отколкото в самите плодове.


Все пак е добре да се знае кога включването на мандарини в диетите за отслабване е непрепоръчително: при индивидуална непоносимост, алергия към цитрусови плодове, зъбни кариеси, бъбречни заболявания, проблеми със стомашно-чревния тракт (язви, колити, гастрити).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com