Могат ли хората с диабет да ядат манго

5472
Могат ли хората с диабет да ядат манго
Снимка: iStock

Повечето от калориите в мангото идват от захар, което означава, че този плод може да повиши нивата на кръвната захар. Но има фибри, антиоксиданти и нисък гликемичен индекс, така че това означава, че мангото може да не повиши драматично кръвната захар, но всяко увеличение ще се случи с течение на времето.

Често наричано "кралят на плодовете", мангото (Mangifera indica) е един от най-обичаните тропически плодове в света. Ценен е заради яркожълтата си плът и уникален, сладък вкус.

Този костилков плод или костилка е култивиран предимно в тропическите региони на Азия, Африка и Централна Америка, но сега се отглежда по целия свят.

Като се има предвид, че мангото съдържа естествена захар, много хора се чудят дали са подходящи за хора с диабет.

Мангото е много питателно

Мангото е заредено с разнообразие от основни витамини и минерали, което го прави питателна добавка към почти всяка диета – включително тези, които са насочени към подобряване на контрола на кръвната захар.

Една чаша (165 грама) нарязано манго предлага следните хранителни вещества :

Калории: 99

Протеин: 1,4 грама

Мазнини: 0,6 грама

Въглехидрати: 25 грама

Захари: 22,5 грама

Фибри: 2,6 грама

Витамин C: 67% от дневната стойност (DV)

Мед: 20% от DV

Фолиева киселина: 18% от DV

Витамин А: 10% от DV

Витамин Е: 10% от DV

Калий: 6% от DV

Този плод също може да се похвали с малки количества от няколко други важни минерала, включително магнезий, калций, фосфор, желязо и цинк.

Има слабо въздействие върху кръвната захар

Над 90% от калориите в мангото идват от захар, поради което то може да допринесе за повишаване на кръвната захар при хора с диабет.

Учени: Това коварно заболяване предпазва от диабет

И все пак този плод също съдържа фибри и различни антиоксиданти, като и двата играят роля за минимизиране на цялостното му въздействие върху кръвната захар.

Докато фибрите забавят скоростта, с която тялото ви абсорбира захарта в кръвния поток, тяхното антиоксидантно съдържание помага за намаляване на всяка реакция на стрес, свързана с повишаване на нивата на кръвната захар.

Това улеснява тялото ви да управлява притока на въглехидрати и стабилизира нивата на кръвната захар.

Гликемичен индекс на манго

Гликемичният индекс (GI) е инструмент, използван за класиране на храни според ефектите им върху кръвната захар. По своята скала 0–100 0 означава липса на ефект, а 100 представлява очакваното въздействие от поглъщането на чиста захар.

Всяка храна, която се класира под 55, се счита за ниско в тази скала и може да бъде по-добър избор за хора с диабет.

GI на мангото е 51, което технически го класифицира като храна с нисък GI.

Все пак трябва да имате предвид, че физиологичните реакции на хората към храната са различни. По този начин, докато мангото със сигурност може да се счита за здравословен избор на въглехидрати, важно е да оцените как реагирате лично на него, за да определите колко трябва да включите в диетата си.

Как да направим мангото по-подходящо за диабет

Ако имате диабет и искате да включите манго в диетата си, можете да използвате няколко стратегии, за да намалите вероятността то да повиши нивата на кръвната ви захар.

Контрол на порциите

Най-добрият начин да сведете до минимум ефектите на този плод върху кръвната захар е да избягвате да ядете твърде много наведнъж.

Въглехидратите от всяка храна, включително манго, могат да повишат нивата на кръвната ви захар, но това не означава, че трябва да го изключите от диетата си.

Една порция въглехидрати от която и да е храна се счита за около 15 грама. Тъй като 1/2 чаша (82,5 грама) нарязано манго осигурява около 12,5 грама въглехидрати, тази порция е малко под една порция въглехидрати.

Ако имате диабет, започнете с 1/2 чаша (82,5 грама), за да видите как реагира кръвната Ви захар. Оттам можете да регулирате размера на порциите и честотата си, докато намерите количеството, което е най-подходящо за вас.

Добавете източник на протеин

Подобно на фибрите, протеинът може да помогне за минимизиране на скоковете на кръвната захар, когато се яде заедно с храни с високо съдържание на въглехидрати като манго.

Мангото естествено съдържа фибри, но не е с особено високо съдържание на протеини.

Ендокринолог: Тези промени в ръцете издават диабет

Следователно добавянето на източник на протеин може да доведе до по-ниско покачване на кръвната захар, отколкото ако ядете плода сам.

За по-балансирано хранене или лека закуска, опитайте да съчетаете вашето манго с варено яйце, парче сирене или шепа ядки.

Повечето от калориите в мангото идват от захар, което дава на този плод потенциала да повиши нивата на кръвната захар - особено опасение за хората с диабет.

Въпреки това мангото все още може да бъде избор на здравословна храна за хора, които се опитват да подобрят контрола на кръвната захар.

Това е така, защото има нисък ГИ и съдържа фибри и антиоксиданти, които могат да помогнат за минимизиране на скоковете на кръвната захар.

Практикуването на умереност, следенето на размера на порциите и съчетаването на този тропически плод с богати на протеини храни са прости техники за подобряване на реакцията на кръвната ви захар, ако планирате да включите манго в диетата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

За здраво сърце и кости: 6 храни ще ви дадат ударна доза витамин К

Внимавайте с приема на кафе, ако пиете тези лекарства

7 храни, които ще понижат кръвното ви налягане

Този навик може да помогне за намаляване на риска от деменция при възрастни хора

5 ползи за здравето на маслото от карамфил

Идва лято и искаме да отслабнем бързо: В никакъв случай НЕ правете това - води до проблеми!

Сезонът на кърлежите е в разгара си: Ето как да се предпазим

Вредно ли е овесеното мляко? Ето какво казват диетолозите

Чувствате ли, че животът ви тече твърде бързо? Ето един начин да забавите времето.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com