Наистина ли мъжете и жените имат нужда от различни продукти за красота и грижа за кожата

2303
Наистина ли мъжете и жените имат нужда от различни продукти за красота и грижа за кожата
Снимка: iStock/Guliver

Гримът и грижата за кожата отдавна са разделени на негови и нейни продукти, но все повече марки вече включват и тези, които не се вписват в двоичен пол.

Грижата за кожата по своята същност е безполова. Всички ние имаме вариации на различни проблеми с кожата, но те не са продиктувани единствено от биологичния пол или полова идентичност.

Продуктите за красота са двоични от дълго време, но има ли полза от използването на продукти, предназначени за единия или другия пол? Попитахме водещи дерматолози за техните мнения относно това дали онези, идентифицирани като мъже или жени по рождение, наистина се нуждаят от различни козметични продукти или всичко е въпрос на маркетинг.

Всъщност има общи разлики между мъжката и женската кожа

Експертите казват, че обикновено има четири основни биологични разлики в кожата на тези, които са определени мъжки или женски по рождение.

Първо, тестостеронът има тенденция да прави кожата на мъжете по-плътна от тази на жените. В резултат на това мъжете може да се нуждаят от по-силни ексфолиращи продукти или по-силни концентрации на активни съставки. Например, мъжете се нуждаят от „значително по-високи“ концентрации на ботокс и че продуктите с ретинол без рецепта може да не са достатъчни за мъжете

Защо естествената грижа за кожата е лъжа?

Второ, тъй като тестостеронът стимулира производството на мазнини, кожата на мъжете е по-мазна от тази на жените. В резултат на това мъжете обикновено могат да понасят агресивни почистващи препарати, които премахват маслото от кожата по-добре от жените.

Трето, мъжете са склонни да имат повече косми по лицето и много от тях се бръснат редовно. Бръсненето може да доведе до дразнене, както и до врастнали косми, водещи до пустули и белези, известни като псевдофоликулит барбае. В резултат на това много продукти за грижа за кожата на мъжете са предназначени да успокояват кожата след бръснене. Мъжете също трябва да внимават с продуктите, които използват веднага след бръснене, за да предотвратят допълнително дразнене.

Четвърто, женската кожа обикновено е по-суха от мъжката. Това отчасти се дължи на факта, че кожата на мъжете е по-кисела. В резултат на това жените са склонни да се нуждаят от овлажнител повече от мъжете. По-сухата кожа също прави някои жени податливи на изсушаващите ефекти на някои продукти. Кожата на жените обикновено става още по-суха, когато навлязат в менопаузата.

И накрая, мъжете обикновено образуват по-малко фини линии и бръчки от жените. ова е така, защото мъжете обикновено имат по-висока плътност на колаген в кожата си. В резултат на това жените могат да търсят повече продукти, насочени към признаците на стареене. Много от тези продукти съдържат овлажнител, който много мъже може да не се нуждаят и може да причини вреда, като запуши по-големите им пори.

Имат ли значение тези разлики, когато става дума за продукти за грижа за кожата

Въпреки тези общи биологични различия, няма абсолютно никаква научна причина продуктите за грижа за кожата да са специфични за пола. Това е така, защото нито една от тези разлики не води до големи вариации в идеалния режим за грижа за кожата. Вместо това, всеки може да избере грижа за кожата, която най-добре отговаря на неговия тип кожа, а не на пола му.

Популярна козметика, която не бива да липсва от колекцията ви това лято

Защо толкова много продукти се продават специално за мъже или жени

Една от причините толкова много базирани на пола козметични продукти да се продават специално за мъже или жени е, че има толкова много митове и стереотипи за типовете кожа, които са не само подвеждащи, но и фактически неточни.

Повечето продукти, продавани по пол, имат едни и същи ключови съставки. Най-голямата разлика между продуктите за красота, насочени към мъже и жени, обикновено е външният вид на продукта, като например добавяне на блясък към овлажнител. Козметичните продукти, предлагани на пазара за мъже, обикновено имат дървесни, опушени или пикантни аромати и опаковки с тъмни цветове като черно или морско синьо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com