Защо естествената грижа за кожата е лъжа?

3605
Защо естествената грижа за кожата е лъжа?
Снимка: iStock

Дори най-„естествените“ продукти за грижа за кожата имат своите съставки, извлечени, химически формулирани и обработени в някакво промишлено съоръжение. Стана популярно да наричаме някои търговски продукти за грижа за кожата „чисти“ или „натурални“ за разлика от други, но термините всъщност не означават много.

Болести, които засягат кожата ни

Няма официална дефиниция за „натурален“

„Натурален“ е една от онези думи, които регулаторните органи са избрали да не дефинират точно. За разлика от това, има изключително подробна дефиниция на „биологичен“ – не можете просто да наречете продукта си органичен, без да сте в състояние да докажете, че съставките му са били отгледани и произведени в съответствие с органичните стандарти.

Органите, които регулират козметиката и нейното етикетиране имат строги правила за това кога можете да наречете даден продукт „икономичен размер“ и кои продукти за измиване на тялото могат законно да се наричат „сапун“. Но те не са създали определение за „натурален“.

Тези еднокомпонентни продукти за грижа за кожата са толкова натурални, колкото са всъщност: нерафинираното масло от ший е масленото вещество в ядките от ший, можете да го втриете в кожата си като лосион. Колоидната овесена каша е прах, направен от овес, който се смесва във водата за баня. Солта за вана от Мъртво море е просто сол.

„Натурален“ е термин, използван по скоро за целите на маркетинга, а не за безопасност

Компаниите наричат своите продукти „натурални“, защото така могат да изглеждат по-привлекателни за потребителите. Има различни „стандарти“ за това какво се счита за натурално, но те не са съгласни помежду си.

Продуктите за грижа за кожата често рекламират своите продукти като „чисти“, защото избягват определени съставки, но често няма логичен аргумент за избягването им. Няма дори добро разговорно определение на това, което имаме предвид, когато използваме думата „натурално“.

Причините да наричаме даден продукт „натурален“ или „чист“ не винаги имат смисъл

Компании, влиятелни лица и публикации говорят за чисти или естествени продукти за грижа за кожата по отношение на това, което не съдържат, но тези съставки нямат много общо. Те не са непременно лоши за вас и не са непременно по-неестествени от съставките, които не влизат в такива списъци.

Например, продуктите често се продават като „без парабени“, а парабените са сред дисквалифициращите съставки. Истината обаче е, че все още няма доказателства, че парабените имат някакъв ефект върху човешкото здраве. Изваждането на синтетичен артикул от списъка със съставки не прави непременно продукта по-безопасен или по-здравословен.

Как да се справим с белещата се кожа след слънчево изгаряне?

Слънцезащитният крем е друг пример: въпреки че понякога ще чуете аргумента, че минералните слънцезащитни продукти са по-„натурални“, както минералните, така и химическите слънцезащитни продукти трябва да бъдат произведени според внимателни спецификации, преди да могат да действат ефективно върху кожата. Както химическите, така и минералните слънцезащитни продукти се считат в преобладаващата си част за безопасни и имат незначителни потенциални опасения за здравето. Едното не е категорично по-добро или по-натурално от другото.

В крайна сметка „чистите“ и „натурални“ продукти за грижа за кожата са по-скоро маркетинг, отколкото наука, и пресичането на жаргона може да ви спести много време, стрес и пари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

3 вида горски плодове за намаляване на мазнините по корема

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com