Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите натурални съставки, спомагащи при чревен дискомфорт

19 януари 2023, 19:22 часа

Болките в корема и стомашните разстройства са често срещан проблем. Еднократно появяващи се от време на време, те са нормални на база например нашето хранене и навици. Други причинители могат да са прекомерен стрес, непоносимост към лактоза, киселинен рефлукс и т.н.

Дискомфортът обаче може да бъде повлиян и от няколко ефективни домашни средства, без да е необходимо да приемаме медикаменти. Вижте кои са най-добрите натурални съставки, спомагащи при чревния дискомфорт:

Кайенски пипер

Лютият червен пипер или по-познат като кайенски има ползи за стомаха ни. Спомага за потушаване на болката и неприятния доскомфорт, понижава киселинността, елиминира някои вредни бактерии и служи като превенция от пептични язви. Друг негов плюс е, че подобрява усвояването на храната. Естествено, в комбинация с други полезни храни. Разгледайте за рецепти с кайенски пипер срещу стомашни раздразнения.

Джинджифил

Джинджифилът е суперсъставка, която има ползи за цялото ни здраве. Има свойства за потушаване на възпаленията, подобни на лекарства като аспирин и ибупрофен. Джинджифилът подобрява кръвообращението, а от това следва подобряване на храносмилателния процес. Възпира образуването на газова, отпуска мускулите на чревния тракт и облекчава болката в стомаха.

Горчица

Супена лъжица, добавена към храната ни, може да подобри значително стомашното ни здраве. Горчицата има противовъзпалителни и антиацидни свойства, които редуцират и дори премахват болката в стомаха.

Признаците, които издават проблем с червата

Мента

Ментата е особено ефективно средство срещу разстроен стомах. Ментолът в нея е мощен антиспазмолитик, който облекчава стомашната болка. Ментата е ефективна и при киселини, проблеми с храносмилането, стомашни спазми, гадене, газове и дори има положителен ефект при Синдрома на раздразнените черва.

Ориз

Оризът съдържа скорбяла, която е от полза за покриването на стомашната лигавица със защитен слой. Тя също така има ползи за по-добро храносмилане и успокояване на раздразнения стомах. Други храни, съдържащи скорбяла, освен ориза, са картофите, овеса и др., имащи същите ефекти. Те не се задържат задълго в стомаха, което пък изключва предизвикването на киселини от консумацията им.

Стресът може да причини сериозни чревни заболявания

Газирана вода

И една напитка, която също има добри ефекти при раздразнен стомах. В газираната вода се съдържа натриев бикарбонат, който има свойството да неутрализира стомашната киселина, а въглеродният двуокис в напитката стимулира оригването, което също е полезно при облекчаване на болката в стомаха.

Препечени филии

Не случайно препечените филии са сред основната храна, която консумираме, когато страдаме например от стомашно разстройство, диария и т.н. Те също ще потушат чувството на гадене след тежка пиянска вечер, както и ще спомогнат за облекчаване на стомашната болка.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес