Коя е билката, която действа като щит срещу болестите ?

20067
Коя е билката, която действа като щит срещу болестите ?
Снимка: iStock/Guliver

Има една билка, която е истински щит срещу редица болести. Това е така ароматният босилек, който се подценява у нас в кулинарията. Билката обаче може да се ползва не само като подправка, а и за лечение. Босилекът помага при кашлица, защото има невероятни лечебни свойства при инфекции на горните дихателни пътища.

Лечебният ефект на босилека се дължи както на високото съдържание на етерични масла в листата, така и на наличието на калций, желязо, фосфор, калий, натрий, фолат, холин, мед, манган, витамини А, С и К в стъблото.

Босилекът е известен още като царска билка. Тя притежава редица невероятни лечебни свойства, които облекчават не само кашлицата, но и много други болести.

От хиляди години хората използват босилека срещу бронхит, кашлица, настинка и за облекчаване на астматичните пристъпи. Също така билката е известна със своите антибактериални и противовъзпалителни свойства. Босилекът подпомага и кръвообращението, както и храносмилането.

Правилно поливане на БОСИЛЕКА за добър растеж

Какво да си сготвите с босилек ?

Босилекът е не само растение в саксия, а невероятно съкровище за вашия кулинарен опит. Купуването на саксия с босилек е не само икономично, но и устойчиво решение – един път закупен, босилекът продължава да расте, стига да се грижите правилно за него. Той обича светлината и влагата и е изключително непретенциозен. Пресният босилек не е просто подправка, той ще придаде страхотен вкус на всяко едно ястие.

При готвене, не губете босилека в соса. Най-добре е да го добавите при сервиране, като го поръсите върху пастата или пицата, или друго ястие, което смятате, че е подходящо. Този трик запазва неговия ярък вкус и аромат. Не се ограничавайте към какви храни ще добавите босилек – той е прекрасно допълнение към омлети или яйца, например, приготвени по различни начини, като им придава свежест и характер.

Босилекът е в състояние да превърне обикновени зеленчукови ястия в истински кулинарни шедьоври. Добавете няколко листенца босилек към гювеча, рататуй или печените патладжани и ще се насладите на изненадващ уау ефект и незабравим умами вкус.

Кой ТРЯБВА да яде босилек?

Босилекът подхожда изключително много и на супите. Картофената крем супа или тиквичките с босилек са нещо съвсем различно и вкусно. И защо да не се осмелите да пробвате нещо ново в кухнята? Добавете босилек в таратора вместо копър. Вкусът ще бъде различен и уникален, но е напълно възможно да ви хареса повече от този на традиционния таратор.

Ако сте любител на домашните колбаси и пастети, опитайте да добавите босилек. Неговата нежност и вкус ще ви изненадат. Така че не се колебайте да експериментирате в кухнята, използвайки босилек.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е най-добре да се пие черен чай

Кога е най-доброто време за пиене на зелен чай

Кои чайове помагат за успокояване на нервен стомах

Кои чайове се препоръчват за добър сън

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кога е най-добре да се пие черен чай
Кога е най-добре да се пие черен чай

Черният чай е популярна напитка по целия свят заради своя богат вкус и свойства. Но дали знаете, кога е най-подходящото време да се насладите на...