Най-голямото проучване в САЩ сочи електронните цигари като средcтво за отказ от тютюнопушенето

4555
Най-голямото проучване в САЩ сочи електронните цигари като средcтво за отказ от тютюнопушенето
Снимка: Shutterstock.com

Двойната употреба – на традиционни и електорнни цигари не е препоръчителна, защото не намалява вредата от цигарения дим.

Електронните цигари наистина имат стойност като помощно средство за отказване от тютюнопушенето, според ново проучване, публикувано от екип от изследователи от MUSC Hollings Cancer Center. Това най-голямо проучване на електронни цигари в САЩ показа, че употребата на електронни цигари подтиква хората към отказване от тютюнопушенето, дори и тези, които не са имали намерение да се откажат от вредния навик.

Проучването включва хора от 11 града в САЩ и e провеждано 4 години. Авторите твърдят, че това е и първото правено досега прочуване по натуралистичен начин, проектирано изцяло да имитира условията в реалния свят.

Един от авторите му, д-р Матю Карпентър, обяснява, че предишни проучвания, които са показали ползи от електронните цигари за спиране на тютюнопушенето, са били много структурирани, защото са набирали хора, които искат да спрат да пушат, и са им давали много подробни инструкции как да използват електронните цигари. Резултатите от тези проучвания не се отнасят за реалния свят, защото реалният свят не е толкова структуриран“, обяснява той.

Затова неговия екип подхожда по друг начин. „Първо избрахме пушачи, които искаха и такива, които не искаха да се откажат и второ, ние им дадохме много малко инструкции – на хората им беше казано, че могат да използват електронните цигари колкото поискат, или въобще да не ги използват.“

Общата цел в рамките на групата, решила да използва електронни цигари, е да се доближи до сценария от реалния свят, в който пушачите са изложени на вейпинг продукти и сами решават дали и как да ги използват.

Проучването показва, че хората , които са използвали електронните цигари, са по-склонни да съобщават за пълно въздържание от горими цигари. Те също са по-склонни да съобщават, че са намалили броя на цигарите на ден, които пушат, и броя на „опитите за отказване“. И въпреки че предоставянето на електронни цигари е предизвикало двойна употреба, дори това е довело до спиране на тютюнопушенето, отчита още проучването.

Самата двойна употреба не е препоръчителна, най-вече защото не намалява вредата от цигарения дим. Бездимните изделия са ефективен инструмент за отказването на мнозина от цигарите и имат огромен потенциал за намаляване на смъртността и болестите, свързани с тютонопушенето. Когато се говори обаче за намаляване на вредата от тютюна, трябва да се подчертае, че е необходимо напълно да се изключи цигарения дим и се премине изцяло на бездимни алтернативи.

„Никой не иска електронни цигари в ръцете на децата и трябва да направим всичко възможно, за да спрем това. Но не трябва да го правим, като отказваме тази възможност за възрастни пушачи, които не могат да спрат по друг начин”, допълва Карпентър. Той отбеляза, че други страни са възприели много по-либерален подход към използването на електронни цигари от САЩ и дава за пример Обединеното кралство.

През последните години електронните цигари се превърнаха в много популярно средство за спиране на тютюнопушенето в Обединеното кралство. Още преди две години правителството на там направи пилотен проект в 4 болници в страната, където се раздаваха електронни цигари на пациенти, след като са посетили спешните отделения. А през април тази година здравните власти обявиха първата в света програма, чрез която ще бъдат раздадени 1 млн. безплатни стартови пакети за вейпинг, за да се откажат хората напълно от вредния навик и да преминат на електронни цигари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com