Навици, които доказано помагат срещу деменция

4328
Навици, които доказано помагат срещу деменция
Снимка: GettyImages

Деменцията е предизвикателно състояние, което засяга милиони хора по света. Въпреки че понастоящем няма лек за деменцията, изследванията показват, че някои навици и начин на живот могат потенциално да намалят риска или да забавят развитието ѝ. Като възприемат тези навици, хората могат да предприемат активни стъпки за поддържане на здрав мозък и насърчаване на цялостното благосъстояние. Ето някои навици, за които е доказано, че помагат срещу деменция:

Редовни физически упражнения

Редовните физически упражнения имат многобройни ползи за мозъка и тялото. То подпомага притока на кръв и насищането с кислород, намалява риска от сърдечносъдови заболявания и стимулира растежа на нови мозъчни клетки. Заниманията с дейности като ходене, плуване или танци в продължение на поне 30 минути дневно могат да окажат положително въздействие върху здравето на мозъка.

Поддържайте балансирана диета

Здравословното хранене играе решаваща роля за поддържане на здравето на мозъка. Консумацията на диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини, може да осигури основни хранителни вещества и антиоксиданти, които предпазват от оксидативен стрес и възпаления. Освен това е препоръчително да се намали приемът на преработени храни, сладки закуски и наситени мазнини.

Стимулиране на мозъка

Редовната умствена стимулация помага за поддържане на мозъка активен и намалява риска от когнитивен упадък. Дейности като четене, решаване на пъзели, усвояване на нови умения или свирене на музикални инструменти могат да бъдат полезни. Социалната ангажираност, участието в дискусии и присъединяването към обществени групи също осигуряват умствена стимулация и подпомагат когнитивното здраве.

3 необичайни симптома на деменция, които не всеки знае

Достатъчно сън

Качественият сън е от решаващо значение за цялостното функциониране на мозъка и консолидирането на паметта. Стремете се към 7-8 часа непрекъснат сън всяка нощ. Установяването на режим за лягане, избягването на прекомерното количество кофеин и електронни устройства преди лягане и създаването на комфортна среда за сън могат да подобрят качеството на съня.

Управление на хроничните заболявания

Хроничните заболявания като хипертония, диабет и висок холестерол увеличават риска от деменция. От съществено значение е тези състояния да се управляват ефективно чрез редовни медицински прегледи, спазване на предписаните лекарства и промени в начина на живот, включително поддържане на здравословно тегло и следене на нивата на кръвното налягане и кръвната захар.

Бъдете социално активни

Социалното взаимодействие е важно за когнитивното здраве. Участието в значими социални дейности, поддържането на близки отношения със семейството и приятелите и участието в групови дейности може да осигури умствена стимулация, емоционална подкрепа и чувство за принадлежност, които допринасят за цялостното благополучие.

Лекар: Ако ви се ядат тези храни, това може да издава деменция

Поддържане на психическо и емоционално благополучие

Хроничният стрес, депресията и тревожността могат да имат отрицателно въздействие върху здравето на мозъка. Участието в дейности за намаляване на стреса, като медитация, йога или упражнения за дълбоко дишане, може да помогне за справяне с нивата на стрес. Търсенето на професионална помощ, когато е необходимо, също е от решаващо значение за поддържане на психическото и емоционалното благополучие.

Ограничете консумацията на алкохол и избягвайте пушенето

Прекомерната консумация на алкохол и тютюнопушенето са свързани с повишен риск от деменция. Препоръчително е да ограничите приема на алкохол до умерени нива и да избягвате пушенето, за да намалите риска от влошаване на когнитивните способности.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

За здраво сърце и кости: 6 храни ще ви дадат ударна доза витамин К

Внимавайте с приема на кафе, ако пиете тези лекарства

7 храни, които ще понижат кръвното ви налягане

Този навик може да помогне за намаляване на риска от деменция при възрастни хора

5 ползи за здравето на маслото от карамфил

Идва лято и искаме да отслабнем бързо: В никакъв случай НЕ правете това - води до проблеми!

Сезонът на кърлежите е в разгара си: Ето как да се предпазим

Вредно ли е овесеното мляко? Ето какво казват диетолозите

Чувствате ли, че животът ви тече твърде бързо? Ето един начин да забавите времето.

Лесен трик, с който прането ще изсъхне само за няколко часа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com