Не можете да спите през нощта? Ето как да поправите това

7571
Не можете да спите през нощта? Ето как да поправите това
Снимка: Thinkstock/Guliver

Когато не можете да спите през нощта, можете ли да прогоните безсънието, като ядете правилната храна?

Това, което ядете, може потенциално да повлияе на начина, по който спите. За да подобрите качеството на съня и да си починете добре през нощта, е важно да ядете храна, която отпуска ума и тялото ви, а не храна, която може да причини дискомфорт.

Най-полезната поза за сън

Защо добрият сън е важен

В Сингапур скорошно проучване показа, че всеки трети човек страда от недоспиване, което от своя страна се отразява зле на здравето.

Качеството на съня има огромно влияние върху ежедневието, тъй като липсата на сън може да повлияе на производителността и концентрацията на човек на работа. Когато хората не могат да спят, това също се отразява на емоционалното им състояние, потенциално причинявайки раздразнителност и настроение. Многобройни проучвания са установили връзка между количеството и качеството на съня и различни здравословни проблеми като повишен риск от диабет, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, затлъстяване и депресия.

Други проучвания също показват, че диетичните фактори могат да играят роля за по-добра нощна почивка, т.е. консумацията на определени храни може да помогне за насърчаване на почивката и релаксацията.

Трябва ли да ям тежки или леки ястия преди лягане

Избягвайте да ядете високо съдържание на мазнини и тежки, големи ястия през нощта. Консумирането на тежка храна вечер или точно преди лягане може да причини лошо храносмилане и киселини, които могат да нарушат съня, тъй като храната е по-трудна за разграждане и ще отнеме повече време за смилане. По същия начин, легналото положение с пълен стомах също може да причини лошо храносмилане и киселини.

Яденето на лека закуска помага ли при безсъние

Гладът посред нощ може да попречи на съня. За да избегнете глада, лека закуска преди лягане може да насърчи съня. Чаша мляко, няколко бисквити, малко парче черен шоколад или парче плод биха били идеални.

Колко часа преди сън трябва да ям

Препоръчва се всяка храна да се яде поне три часа преди лягане.

Помага ли пиенето на алкохол преди сън

Малки количества алкохол преди сън могат да ви помогнат да заспите, но пиенето на твърде много може да причини безсъние. Не прекалявайте с алкохола. Приемът на твърде много алкохол може да потисне състоянието на бързи движения на очите (REM), което е от съществено значение за добрата нощна почивка. Алкохолът също дехидратира и може да ви накара да почувствате жажда, което може да наруши съня ви.

Помага ли пиенето на мляко преди сън

Изпиването на чаша топло мляко преди лягане може да ви помогне да се отпуснете и да заспите. Опитайте се да пиете мляко преди сън. Млечните продукти съдържат триптофан, незаменима аминокиселина, която помага за производството на мозъчни химикали, предизвикващи съня, като серотонин и мелатонин. Хората с ниски нива на серотонин може да имат затруднения със съня. Млечните продукти също са добър източник на калций, който помага на мозъка да използва триптофана за производството на мелатонин. Важно е да се отбележи, че те може да не са подходящи за лица, които може да имат непоносимост към лактоза.

Лекар: Ето кога е най-доброто време за сън

Мога ли да приемам кофеинови напитки

Напитки или храни, които съдържат кофеин (напр. шоколади, кафе и безалкохолни напитки), могат да повлияят на съня. Следете приема на кофеин. Кофеинът е стимулант, който влияе на хората в зависимост от количеството, което се консумира. Ако сте чувствителни към кофеин и искате да спите спокойно, намалете приема си или ограничете консумацията само сутрин.

Какво ще кажете за билков чай

Често срещан начин за подпомагане на съня е чаша билков чай. Чайове като лайка, пасифлора и валериана могат потенциално да имат седативен ефект, който ще ви помогне да спите по-добре.

Опитайте се да избягвате да пиете твърде много течности твърде близо до времето за лягане, за да намалите нуждата от ходене до тоалетната през нощта, особено за хора с уринарна инконтиненция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com