Най-полезната поза за сън

2393
Най-полезната поза за сън
Снимка: iStock/Guliver

Добрият сън е от съществено значение за цялостното ни здраве и благополучие. Начинът, по който спим, включително позата ни на сън, може значително да повлияе на качеството на почивката ни. Въпреки че не съществува универсална поза за спане, има някои позиции, които обикновено се считат за по-полезни и благоприятни по различни причини.

Една от най-популярните и препоръчвани пози за сън е спането по гръб. Тази поза, често наричана "легнало положение", предлага няколко предимства. На първо място, тя спомага за поддържане на гръбначния стълб в неутрално положение, което намалява риска от болки в гърба и врата. Спането по гръб също така свежда до минимум натиска върху лицето, което може да намали развитието на бръчки и акне.

Най-добрата и най-лошата поза на спане за гърба, стомаха и белите дробове

Освен това спането по гръб може да помогне за предотвратяване на киселинен рефлукс и киселини. Тази поза позволява главата и горната част на тялото ви да бъдат повдигнати, което не позволява на стомашната киселина да се върне обратно в хранопровода. Тя може да бъде особено полезна за тези, които страдат от гастроезофагеална рефлуксна болест.

Не всеки обаче смята, че спането по гръб е удобно или естествено. В такива случаи страничният сън е друга полезна опция. Известно е, че спането настрани, особено на лявата страна, спомага за по-доброто кръвообращение и здравето на сърцето. То може също така да намали хъркането и може да бъде препоръчано за хора със сънна апнея. Бременните жени често са съветвани да спят на лявата си страна, за да се подобри притокът на кръв към плода и да се сведе до минимум натискът върху черния дроб.

За тези, които страдат от болки в гърба или хъркане, може да бъде полезно положението на плода, при което се свивате със свити колене и леко изнесена напред глава. Тя може да облекчи натиска върху долната част на гърба и да отвори дихателните пътища, намалявайки хъркането.

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

Най-малко препоръчителната поза за спане е спането по корем. Тази позиция може да натовари врата и гръбначния стълб, което да доведе до дискомфорт и болка. Освен това тя може да окаже натиск върху лицето, което може да доведе до появата на бръчки и акне. Ако спите по корем, може да помислите за преминаване към друга позиция в името на вашето здраве и комфорт.

В крайна сметка най-полезната поза за спане зависи от индивидуалните предпочитания и нужди. Някои хора намират комфорт и облекчение в позиции, които може да не са идеални за други. От съществено значение е да обърнете внимание на сигналите на тялото си и да изберете поза, която осигурява спокоен сън и свежда до минимум дискомфорта. Експериментирането с различни позиции и консултацията с медицински специалист могат да ви помогнат да намерите най-добрата поза за сън за вашите уникални нужди и да подобрите цялостното качество на съня си.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com