Не се отказвайте от десертите, те не са вредни

15902
Не се отказвайте от десертите, те не са вредни
Снимка: iStock/Guliver

Много хора обичат сладкото. То носи радост и удоволствие. Трудно е да си представим празник или детско парти без сладки десерти. На какви сладкиши да се отдаде предпочитание и дали тялото се нуждае от сладко по принцип.

За какво е нужна глюкозата?

Перфектният десерт - сладкиш с фъстъчено масло!

Когато става въпрос за десети, всеки е готов да си хапне. За това ви даваме една страхотна рецепта за перфектен десерт за дома - сладки...

Това вещество е прост монозахарид, но сложните полизахариди съдържат глюкоза. Освен това тя е и важен участник в метаболитните процеси в организма. Нишестето, гликогенът и декстринът съдържат глюкоза. Така че, това съединение е доста често срещано в природата.

Освен това, самата глюкоза се счита за важен енергиен източник и проводник. Влизайки в химични реакции с други вещества, глюкозата подобрява усвояването им от организма.

Човешкото тяло също съдържа глюкоза и нивото ѝ е доста важно за различни функции. Например, гликогенът се намира в черния дроб и трябва да се поддържа през цялото време. Ниските нива на гликоген могат да доведат до хипогликемия. Това състояние се характеризира със загуба на ориентация, слабост, ниско кръвно налягане и пълна загуба на съзнание. Невъзможността за попълване на нивата на кръвната захар може да доведе до смърт.

Недостигът на глюкоза е причината за някои заболявания, които могат да станат хронични.

Важно е да се следи консумацията на глюкоза, да се попълва дефицитът навреме, но също така да не се надвишават допустимите норми.

Рецепта за вкусни десертни топчета

Ако искате да опитате нестандартен, но вкусен десерт, в тази статия ще ви представим как да направите десертни топчета. Малки хапки сла...

Има привърженици на отказването от сладкиши, но лекарите не подкрепят техните вярвания. Експертите напомнят, че глюкозата нормализира функционирането на жизненоважни органи, подобрява мозъчната функция, облекчава депресивните състояния.

Според някои проучвания хората, които дълго време не са консумирали сладкиши, са по-склонни да изпаднат в депресия и по-склонни към паника в стресови ситуации.

Затова лекарите настояват за умерена и правилна консумация на сладки храни.

Какви сладкиши могат да се консумират

Диетолозите позволяват да се консумира тъмен шоколад или сладкиши с високо съдържание на какаово масло. Дозата, обаче, трябва да е малка. Няколко плочки или няколко бонбони на ден ще бъдат достатъчни.

Какъв десерт сте според зодията си

Всички обичаме десерти, нали така. Да видим сега коя зодия с кое сладкишче си съвпада: Козирог: Торта с лайм и ягоди без печене Кози...

Домашните печени сладкиши за празниците също няма да навредят много. Всичко зависи от порциите, които човек консумира. Домашно изпечената торта не е пълна с вредни добавки, така че от време на време можете да се поглезите с малко парче.

Това, което е разрешено да се яде по-често, са плодови десерти като блатове, сушени плодове, захаросани плодове. Тези продукти съдържат много важни за организма макро и микроелементи. Те подпомагат човешкото здраве и активност.

Предимството на плодовите десерти е, че съдържат вещества, които имат благоприятен ефект върху здравето на ставите и предпазват от артрит. Това са добре познатите пектин, желатин и агар-агар.

Много внимание трябва да се обърне на фабрично направените десерти. Необходимо е да се избягват артикули, пълни с консерванти, транс-мазнини, оцветители.

За да обобщим всичко, сладките продукти са доста полезни, но е важно да се спазва мярката и да се даде предпочитание на висококачествени артикули. Прекомерната консумация на сладки води до увеличаване на телесното тегло и активиране на много заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com