Отровни ли са ябълковите семена?

3294
Отровни ли са ябълковите семена?
Снимка: iStock

Ябълките са популярен и здравословен плод и голяма част от американската култура и история. Ябълките са лесни за култивиране и приспособяване към определени вкусове поради тяхното устойчиво генетично разнообразие. Те също имат антиоксидантни свойства, които помагат за предпазване от окислително увреждане, причиняващо рак, което може да доведе до различни здравословни проблеми. Поговорката „една ябълка на ден държи доктора далеч“ е издържала изпитанието на времето заради впечатляващия здравен профил на ябълките.

Първото торене на ябълката през пролетта - ето какво правят опитните градинари

Но когато отхапете дълбоко ябълка, се сблъсквате с нещо не толкова сладко в сърцевината й: малки черни семки. За разлика от сладкия аромат на плода, малките черни семки са друга история. Те съдържат амигдалин, вещество, което освобождава цианид, когато влезе в контакт с човешките храносмилателни ензими. Но острата токсичност е рядка, ако случайно изядете някои от семената.

Как действа цианидът

Цианидът е химикал, известен като една от най-смъртоносните отрови. Използван е в химическа война и масови самоубийства. Много съединения, които съдържат цианид - наречени цианогликозиди - се срещат в природата, често в семената на плодовете. Амигдалинът е един от тях.

Ябълковите семена и много други плодови семена или костилки имат силен външен слой, устойчив на храносмилателни сокове. Но ако дъвчете семената, амигдалинът може да се освободи в тялото и да произведе цианид. Малки количества могат да бъдат детоксикирани от ензими в тялото ви. Въпреки това, големи количества могат да бъдат опасни.

Колко цианид е смъртоносен

Повечето ябълкови сърцевини съдържат около 5 ябълкови семки. Това количество обаче ще варира в зависимост от здравословното състояние на растението. Ще трябва да сдъвчете фино и да изядете около 200 ябълкови семки или около 40 ябълкови сърцевини, за да получите фатална доза.

Хората трябва да избягват да ядат семена от ябълки и костилки от плодове, които включват:

  • праскови
  • кайсии
  • череши

Симптомите на отравяне с цианид могат да се появят бързо. Те включват задух и гърчове. И двете могат да доведат до загуба на съзнание.

Колко калории има в една ябълка

Какво ще кажете за маслото от ябълкови семена

Маслото от ябълкови семена е страничен продукт от преработката на сок. Прави се от сурово ябълково пюре. Количеството амигдалин, открито в маслото от ябълкови семена, обикновено е много малко.

Хората го използват заради неговия аромат, за поддържане на косата и успокояване на възпалението на кожата. Някои проучвания сочат, че той също е добър източник на антиоксиданти и показва известен потенциал като противораков агент. Друго проучване установи, че маслото от ябълкови семена е активно срещу бактерии и дрожди.

Ябълковите семена съдържат амигдалин, вещество, което освобождава цианид в кръвния поток при дъвчене и смилане. Въпреки това, ябълковите семена в малки количества не съдържат достатъчно цианид, за да причинят вреда. Въпреки това е по-добре да изплюете семената, за да избегнете потенциални проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com