Помага при запек, хормонален дисбаланс, анемия и много други

14094
Помага при запек, хормонален дисбаланс, анемия и много други
Снимка: iStock

Глухарчето преобладаващо се възприема като красиво цвете, цъфтящо през пролетта и лятото, и малцина са наясно, че това е билка с широк спектър от здравословни ползи. Това се дължи на уникалната комбинация на неговия състав – в 100 г се съдържат: 2.70 г протеини, 9.20 г въглехидрати и само 0.70 г – мазнини; от микроелементите водещи са: калия, калция и магнезия, витамините са А, В1 до В6, С, Е и К1, водата – 86%, а енергийният добив е 45 кал.

В народната медицина се използват както надземната част (студен извлек), цветните кошнички (запарка), така и коренищата (студен извлек, запарка). Цветовете и листата от глухарче се събират през пролетта до началото на лятото, а корените – или в кроя на лятото, или в началото на пролетта.

Основното действие на листата на глухарчето е диуретично, докато корените имат още антиревматично, леко слабително, противоглистно и жлъчегонно свойство.

Здравословният ефект се проявява чрез салати, конфитюр, консервирани цветовете и чай и се изразява в: първо, подобрена подвижност на ставите; второ, ускорено зарастване на рани; трето, ефективна обмяна на веществата; четвърто, нормално подобрено функциониране на храносмилателната система; пето, стимулиране и тонизиране на нервната система в случаите на липса на енергия, хронична умора или нервно напрежение; шесто, изчиства организма от всякакъв вид отрови или/и токсини; седмо, подобрява тена и изглажда кожата, премахва и луничките; осмо, лекува анемията.

НЕПОДОЗИРАНИТЕ 7 лечебни ефекта на глухарчето

Специално за лечение на анемията се приготвя следната отвара: прави се смес от 3 с. л. цветове от глухарче, 3 с. л. от билката медуница, 2 с. л. коприва и 1 с. л. пелин, която смес се залива с 1 л вряща вода и се оставя да се охлади. Пие се 6 пъти ежедневно по 50 мл.

При запек или подуване на корема отварата е следната: 1 ч. л. цвят от глухарче се залива с чаша вода и се вари на слаб огън в продължение на 15 минути, след което се оставя да кисне около ½ час. Охладена, тази отвара се пие по 1 с. л. 3 – 4 пъти дневно.

При наличие на хормонален дисбаланс се приготвя следния продукт: с цветове от глухарче се напълва догоре 3 л стъклен буркан, прибавя се 1 кг захар и и старателно се разбърква. Бурканът се оставете до прозорец за 3 седмици, след което съдържанието му се прецежда. 1 – 2 лъжици от така прецедения продукт се добавят вместо захар, към билков чай.

При заболявания на кожата се приготвя следната отвара: 1 с. л. смачкани корени от глухарче се заливат с чаша топла вода, и се варят при 55 – 60°С в продължение на 15 минути, изчаква се течността да се охлади напълно и се филтрира. Пие се по около 70 мл 3 пъти на ден, преди хранене.

При слаба, падаща коса се прави маска за нейното укрепване по следния начин: от нарязани, пресни листа на  глухарче се отмерва 1 с. л., която се залива с 200 мл вряща вода; след охлаждане се получава отвара, която се втрива в кожата на скалпа и се нанася по цялата дължина на косите; скалпът се увива с хавлиена кърпа и се оставя така да престои ½ час, след което маската се измива. Тази маска добре укрепва косата.

Сиропът от глухарче изгражда силен имунитет и е полезен за нервите

За общо укрепване на организма или при инфекциозни заболявания, свързани с висока температура – се препоръчва консумирането на сладко от глухарче, приготвено по следната процедура: около 500 неразцъфтяли съцветия от растението се изплакват грижливо, натопяват се в съд със студена вода и се оставят така в продължение на 24 часа.

При това е желателно водата се сменява 3 – 4 пъти през деня, което цели да се премахне горчивия вкус. Следва внимателно изцеждане, добавяне на 1 л студена вода и десетминутно варене и грижливо прецеждане; към така получената отвара се добавят 1 кг захар и сок от 2 лимона, след което сместа се разбърква и се вари при 50 – 55°С. След охлаждането й се разпределя за съхранение в стъклени буркани с винтов капак. Има вкус на мед и с него могат да се правят сладкиши или/и торти, чието консумиране въздейства благотворно върху имунната система. Има освен това свойството да намалява треската като снижава високата температура на тялото. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com