Сиропът от глухарче изгражда силен имунитет и е полезен за нервите

35041
Сиропът от глухарче изгражда силен имунитет и е полезен за нервите
Снимка: Public Domain

Глухарчето, е растение, което не се нуждае от специално представяне, тъй като е наистина трудно да се намери място, където да не расте. По мнението на много хора то се възприема като плевел, но за щастие много хора виждат очарованието на наситено жълтите цветове, които грациозно се появяват между стръковете трева. 

Рядко глухарчето - въпреки името си - се смята за лечебен ресурс. А от него лесно може да се направи сироп, който е полезен не само при респираторни заболявания, но може да бъде и заместител на традиционния мед! Научете повече за достойнствата на сиропа от глухарче и как да го използвате!

Глухарче: все още подценявано

Глухарчето, заради изобилието си, е растение, което може да се намери практически навсякъде в България. Повечето хора го смятат за плевел, защото се случва да расте между паветата или калдъръма и е трудно да бъде изкоренено. 

Оказва се, че глухарчето е както ядивно растение (листата и корените са деликатес в много страни), така и лечебно растение. 
То отделя млечен сок и има горчив на вкус.

Какво може да се намери в глухарчетата?

Глухарчето предлага много ценни съставки за здравето. В него със сигурност ще откриете редица витамини: С, А и D и групата В, както и минералите магнезий, силиций, желязо и калий. Този състав е полезен за нашия организъм. Той поддържа сърдечната дейност, подпомага ефективното функциониране на имунната и нервната система, а също така е полезен за кожата. 

За съжаление, в глухарчетата могат да се натрупват и замърсители, затова - за да се възползваме от самите ползи от глухарчетата - се ценят тези, които са събрани от чисти места, далеч от оживени пътища и промишлени предприятия. 

Когато глухарчето е в пълния си блясък, т.е. през април и май, можете да събирате цветовете му, които могат да се използват за приготвяне на сироп от глухарче, известен още като майски мед или майски сироп. Как да го приготвите? Научете рецептата за сироп от глухарче.

НЕПОДОЗИРАНИТЕ 7 лечебни ефекта на глухарчето

Събиране на глухарчета

Преди да научите рецептата, е добре да знаете няколко факта за събирането на цветовете, които са основната суровина за сиропа. Най-подходящото време за започване на брането е преди обяд в слънчев ден, когато тази част от растението, т.е. главичката, е най-зряла. Освен това цветовете трябва да се подготвят предварително, но това съвсем не е трудно или сложно. 

Препоръчително е готовата суровина да се постави на сухо място за няколко часа, за да могат неканените гости, т.е. насекомите, привлечени от прашеца, да отлетят. 

Много хора препоръчват също така да се премахнат зелените части в основата на цветовете. Въпреки че това не е необходимо, сиропът ще стане по-сладък на вкус и ще се премахне характерната му горчивина. 

Рецепта за сироп от глухарче

Как се приготвя сироп от глухарче? Рецептата не е сложна! Всичко, което трябва да направите, е да приготвите предварително няколко съставки:

Приблизително 500 грама цветове, един литър вода, един килограм захар, сок от два лимона.

Приготвяне на сиропа от глухарчета

Залейте готовите цветове с вода и варете в продължение на 20 минути. След това прелейте сместа през парче марля, за да се отървете от останалите цветове. 

Добавете към сместа следните съставки: захар и лимонов сок. 
Варете цялата смес на слаб огън (при непрекъснато разбъркване) до желаната консистенция: след един час ще се сгъсти значително, след два часа ще стане още по-компактна, но не прекалявайте, за да не е прекалено гъста. 

Изсипете горещия сироп от глухарчета в буркани и сте готови!

Как да използвате сиропа от глухарче?

Сиропът от глухарче има ефект на подобряване на състоянието ни. Ако се чувствате зле, можете да го използвате перорално, напр. по една чаена лъжичка три пъти дневно. 

Глухарче – ползи за здравето

Какви свойства има сиропът от глухарче?

Приписва му се противовъзпалително действие. Подобрява функцията на стомаха и червата, има холагонно и диастолично действие. Полезен е при отравяния, тъй като е и диуретик.

Разбира се, може да се счита и за пълноценен заместител на меда! Той е идеална добавка към десерти, например палачинки, но може да се използва и за подслаждане на настойки.

Противопоказания

Въпреки че може да изглежда, че глухарчето е здравословна панацея, не всеки може да го използва. На първо място, поради наличието на захар, диабетиците не бива да посегнат към него. Също така, тези, които страдат от язва на стомаха или свръхкиселинност, трябва да го пропуснат.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com