При липса на мед в организма - ето кои храни са за Вас

3080
При липса на мед в организма - ето кои храни са за Вас
Снимка: piviso / Pixabay

Човек трябва да консумира приблизително 2 mg мед на ден: повече е отрова, по-малко е дефицит. Тялото ясно регулира това количество: при недостиг спестява ценен метал, а при голям излишък активно го извежда.

Медта участва в много процеси, протичащи в тялото. Например, заедно с желязото участва в образуването на еритроцитите - червени кръвни клетки. Освен това е ключов компонент на колагена, основният ни структурен протеин. По-специално, той участва в създаването на мрежа от колагенови и еластинови влакна. Еластичността на кожата и кръвоносните съдове зависи от това колко добре е изтъкана.

Важна разкрасителна функция на медта е нейното пряко участие в образуването на пигментите на косата и кожата. Например, когато лежите на плажа, тялото ви произвежда пигмента меланин в ускорен режим, за да защити кожата ви от вредното въздействие на слънцето. В резултат на това вие почернявате и тялото изразходва значителна част от малкия запас от мед, наличен в тялото. И ако правите слънчеви бани, докато сте на строга диета, не се изненадвайте, ако тялото ви не функционира добре поради липса на важен метал.

Признаците, че организмът ви се нуждае от мед

При липса на мед в организма

Ако нямате достатъчно протеини в диетата си, това неизбежно ще доведе до дефицит на мед. А той от своя страна може да повлияе дори на тена, да не говорим за вътрешни процеси. Прекомерното увреждане на кожата поради липса на меланин впоследствие води до преждевременно стареене, преждевременно отпускане и поява на дълбоки бръчки.

Медта може да се консумира интензивно в периоди на активен растеж - например по време на бременност. Ако консумацията на даден елемент е повишена, тя трябва да се компенсира с питателна диета, която съдържа достатъчно количество животински протеин.

Ето кои храни са за Вас при липса на мед:

Най-добрият източник на мед е говеждият черен дроб. Ако не ви харесва, можете да заложите на морски дарове, особено на скариди и раци. Веднага след тях, макар и със значителна разлика, са семената и ядките, гъбите и дори шоколадът.

Но сравнете сами: сто грама месо от раци съдържа две дневни норми мед, а същото количество черен дроб съдържа една и половина, а за същия ефект ще трябва да изядете поне чаша ядки кашу. И това е цял куп допълнителни калории.

А най-добре е да си набавяте мед от различни храни – черен дроб, морски дарове, ядки, семена, гъби, сушени кайсии, сини сливи, банани, боб. В допълнение към задоволяването на дневната ви нужда от необходимия метал, вие ще получите много повече витамини и минерали, отколкото при еднакво оскъдна диета.

Признаците, че тялото ни се нуждае от повече мед

Как да запазим медта в организма?

Не е достатъчно да "изядете" необходим елемент - също толкова важно е да не го загубите. Изброяваме основните ситуации, при които това може да се случи:

● Злоупотреба с алкохол. Ако не можете да откажете чаша вино или бира, хапнете ги правилно - раци, скариди, стриди и миди.

● Твърде много фруктоза в диетата (с други думи плодова захар). За да предотвратите загубата на ценен метал, консумирайте плодовете и соковете отделно от основните ястия.

● Прием на добавки с желязо. Желязото намалява усвояването на медта, така че е важно да се правят паузи в курсовете на лечение, така че тялото да има време да възстанови запасите от необходимите вещества.

● Неправилно съставена диета. Не се препоръчва да се ядат храни с високо съдържание на мед с хляб или големи количества зеленчуци - съдържащите се в тях фитати могат да образуват комплекси с метала и след това напълно да премахнат медта от тялото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com