Слънчевото отравяне е реално нещо и е по-често срещано, отколкото си мислите

2410
Слънчевото отравяне е реално нещо и е по-често срещано, отколкото си мислите
Снимка: iStock

Какво е слънчево отравяне

Слънчевото отравяне е тежък случай на слънчево изгаряне. То кара кожата да образува мехури и може да стане много болезнено и неприятно.

Това са общи признаци на всяко интензивно слънчево изгаряне, но слънчевото отравяне може да бъде по-голям проблем. Понякога слънчевото отравяне може да бъде толкова тежко, че да изпитате системни симптоми, включително треска и студени тръпки.

Точната причина за слънчевото отравяне все още не е напълно изяснена, но се смята, че е комбинация от фактори, включително генетично предразположение, индивидуална чувствителност към ултравиолетова радиация и продължително или интензивно излагане на слънце.

Как да облекчим кожата при слънчево изгаряне у дома?

Признаци, че имате слънчево отравяне

 Важно е да се отбележи, че терминът „слънчево отравяне“ често се използва разговорно, за да опише тежко слънчево изгаряне, а не действително отравяне. Ето няколко признака, че наистина имате това състояние, а не просто лошо слънчево изгаряне: развивате интензивни и болезнени мехури, имате температура, постоянно ви побиват тръпки, имате силно главоболие, гади ви се, имате мускулни болки.

Ако това е просто слънчево изгаряне (което, имайте предвид, също е сериозен проблем за кожата), тогава може да изпитате зачервяване, лющене, чувствителност и дискомфорт, но симптомите няма да се проявят в реакция на цялото тяло, подобна на заболяване.

Как да го лекувате у дома

Докато превенцията е най-добрият метод тук, има начини за лечение на някои случаи на слънчево отравяне у дома. Леките случаи могат да се лекуват у дома с хладен компрес, поддържане на хидратация и лекарства за болка.

Въпреки това, в случаите, когато слънчевото изгаряне е довело до мехури, дерматолозите могат да предоставят насоки за правилна грижа. Това обикновено включва поддържане на мехурите чисти, избягване на пукане или чоплене по тях и прилагане на антибиотични мехлеми за предотвратяване на инфекция.

Както при всяко слънчево изгаряне, не забравяйте да избягвате дразнещи продукти върху увредената кожа (парф‘ми, ексфолианти и други подобни) и потърсете успокояващи съставки, като алое вера, серамиди, витамин Е, масло от шеа и т.н.

Слънчевото отравяне обикновено трябва да се излекува в рамките на една седмица, но точната продължителност зависи от тежестта и лечението. Като общо правило: Колкото по-старателни сте с локални и вътрешни грижи, толкова по-бързо ще се излекува.

Лятна грижа за кожата: Как да лекуваме слънчевото изгаряне?

Кога да посетите професионалист

Ако симптомите ви се влошат или станат неконтролируеми, определено трябва да се консултирате с лекар. Някои от леченията са студени компреси, интравенозни течности, лекарства за болка, антибиотици, локални стероидни кремове и дори перорални стероиди. Някои от тях може да са по-ефективни при тежки случаи на слънчево отравяне.

Как да го предотвратим

Слънчевото отравяне е сериозен проблем за здравето, както за вашата кожа, така и за цялостното здраве, така че е най-добре да вземете предпазни мерки. Следвайте тези стъпки по-долу, за да предотвратите на първо място слънчево отравяне:

Носете SPF и нанасяйте отново: Носенето на слънцезащитен крем е чудесна първа стъпка, но не бива да спирате само на едно нанасяне сутрин. Вместо това нанасяйте SPF на всеки два часа, които прекарвате на слънце, било то на плажа, на поход или дори да седите на предната си веранда на пряка слънчева светлина.

Избягвайте пиковите слънчеви часове: Избягвайте да стоите на пряка слънчева светлина между 10:00 и 14:00 часа. Имайте особено предвид това, например, когато пътувате до тропически климат. Това не означава, че изобщо не можете да сте навън през това време, но се опитайте да не се излежавате на слънце през това време.

Носете защитно облекло: Ако знаете, че ще бъдете на слънце за продължителни периоди от време, помислете дали да не носите слънцезащитно облекло, особено ако сте предразположени към слънчеви изгаряния.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com