Как да облекчим кожата при слънчево изгаряне у дома?

1109
Как да облекчим кожата при слънчево изгаряне у дома?
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки че цветът на изгарянето по кожата може в крайна сметка да избледнее, слънчевото изгаряне причинява трайно увреждане. Това буквално е токсично нараняване на кожата, което изисква време за заздравяване, докато клетките се регенерират. Разумната слънцезащита през цялата година е съществена част от здравето на кожата. Когато обаче става въпрос за насърчаване на заздравяването и облекчаване на неприятните усещания от слънчево изгаряне, има много домашни средства, които можете да опитате.

Как бързо да се отървете от слънчево изгаряне на лицето и тялото си?

1. Вземете хладна вана или душ - Поддържайте ниска температура и след това нанесете пяна върху овлажнител веднага щом излезете. Хладният душ ​​може да помогне за облекчаване на болката и възпалението, причинено от слънчево изгаряне, а лосионът ще помогне за улавяне на влагата и ще направи кожата ви да се чувства и изглежда по-малко суха. Избягвайте използването на груба гъба за миене, който може допълнително да раздразни кожата.

Препоръките за слънцезащита все още не се спазват достатъчно

2. Нанесете алое - Има причина, поради която това е продуктът за след слънце. Чистият гел от алое вера – независимо дали е от бутилка или направо от растението – има охлаждащи и успокояващи свойства. Освен това може потенциално да насърчи заздравяването на рани. А при проучвания в епруветка е доказано, че растението алое има противовъзпалителни свойства.

3. Използвайте пакет с лед или компрес - Увийте леда в кърпа, преди да го приложите директно върху кожата си, или накиснете кърпа в студена вода или мляко и я поставете върху изгореното място. Витамините и антиоксидантите в млякото могат да помогнат на кожата ви да заздравее.

4. Пийте много вода -  Слънчевото изгаряне привлича течност към кожата и далеч от останалата част от тялото, според Фондацията за рак на кожата. Рехидратирайте, като пиете много вода или плодова напитка с ниско съдържание на захар, която съдържа електролити.

Слънцезащита за коса - всичко, което трябва да знаете

5. Променете режима си на грижа за кожата -  Най-добре е засега да пропуснете някои от обичайните си стъпки за грижа за кожата. Ексфолиантите и ексфолиантите само ще засилят болката и могат допълнително да увредят кожата ви. Ако използвате лекарство против акне, вероятно искате да говорите с вашия лекар дали е добра идея да си вземете малка почивка.

6. Или добавете сода за хляб към ваната си -  Вана със сода за хляб може да помогне. Освен това има антибактериални свойства и в изследвания е доказано, че намалява сърбежа. Опитайте хладка вана с половин чаша или нещо сода за хляб.

Кога трябва да се обадите на лекар за облекчаване на слънчево изгаряне?

Ако имате мехури върху голяма част от тялото си, или имате треска или втрисане, или се чувствате замаяни или объркани, потърсете медицинска помощ. Ако забележите, че слънчевото ви изгаряне се разпространява, това може да е признак на инфекция и трябва да се обадите на Вашия лекар възможно най-скоро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com