Срещу кои болести помагат корите от мандарини?

1776
Срещу кои болести помагат корите от мандарини?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Макар годините, през които мандарините да напомняха, че Коледа тропа на вратата ни, защото се появяваха на пазара само преди светлите празници, да са далеч зад гърба ни, този цитрусов плод безспорно си остана един от символите на добрия старец и на най-топлите празници през годината.

Днес мандарините не са екзотичния и рядък плод, а са сред най-консумираните у нас, което се дължи на безспорните им и доказани ползи за здравето. Любопитен момент е, че не само плодът е полезен, но и корите от мандарини също допринасят за превенцията и лечението на редица здравословни проблеми.

Ползи от консумацията на мандарини

1.       Хидратация и витамини

Плодът съдържа сериозно количество вода – до цели 85%, което го прави удачно средство за хидратация особено през студените месеци, когато идеята да консумираме вода, не ни радва особено, а вирусите и грипът неминуемо ни разболяват и естествено ни дехидратират. Заедно с щедрото количество вода в мандарините откриваме и ценни витамини и минерали, сред които един от най-важните за сезона на грипа – витамин С, който стимулира естествения щит на организма срещу заболяванията – имунната ни система. Витамин С се съдържа в щедри количества и в корите от мандарини.

2.       Могат да забавят прогресията на болестта на Паркинсон

Редица проучвания проследяват въздействието на мандарините върху болестта на Паркинсон. Съставът им изглежда подобрява двигателните увреждания или поне това сочат данните при проучвания, извършени върху мишки, като защитава клетките, произвеждащи допамин, в мозъка. Необходими са още изследвания за окончателно становище, но резултатите изглеждат повече от обнадеждаващи.

8 изненадващи ползи за здравето ни от мандарините

3.       Помагат за свежа и млада кожа

Съдържанието на вода, витамини и минерали помага да поддържате кожата си свежа, бляскава и защитена от стареене. Витамин С е един от най-важните в това отношение.

4.       Помагат за контрол над теглото

Освен че са бедни на калории и богати на вода, мандарините осигуряват неразтворими фибри – такива, които не ферментират в червата. Така те създават усещане за ситост и намаляват нуждата да похапваме постоянно. Този тип фибри засилва усещането за ситост, като забавят преминаването на храната през храносмилателния тракт, с което се регулира апетитът и се избягват пристъпите на вълчи глад. Последните проучвания сочат и че вещество, съдържащо се в мандарините, предотвратява натрупването на мазнини в мастните клетки, но са необходими още изследвания, преди да можем със 100% увереност да твърдим това.

5.       Полезни са за сърцето и сърдечно-съдовата система

Част от полезните свойства и качества на мандарините важат и за корите от мандарини.

Ползи от корите от мандарини

Не изхвърляйте корите на вкусния и ароматен цитрусов плод. Те са не по-малко ценни и полезни за здравето от самия него. Така например в корите, подобно на плода, се съдържат:

1.       Антиоксиданти

Мандарините – включително техните кори – са богати източници на антиоксиданти като витамин С и флавоноиди. Антиоксидантите ни помагат да се справим със свободните радикали, които причиняват редица тежки и трудни за лечение заболявания, сред които и рака. Изследванията свързват флавоноидите с множество ползи за здравето, включително мозъчно-защитни ефекти и намален риск от хронични заболявания.

Свободните радикали са в основата и на нервнодегенеративни заболявания като Алцхаймер. Корите от вкусния плод могат да помогнат за профилактика на заболявания, свързани с мозъка, благодарение на съдържащия се в тях витамин С и други мощни антиоксиданти.

Ползи и вреди от мандарините

2.       Фибри

Вероятно няма смисъл да припомняме, че фибрите са едни от най-ценните за здравето на стомашно-чревния тракт и за отслабване.

3.       Витамини и минерали

Корите от мандарини, подобно на тези от портокал, съдържат добри количества витамин А, фолат, рибофлавин, тиамин, витамин В6 и калций, така че не са случайни рецептите с портокалови корички, които може смело да замените с корите от мандарини.

4.       Полифеноли

За тях се знае много, но най-важното е действието им при профилактика на редица хронични заболявания.

Убедени сме, че след тази статия отпадъците от мандарини в семейството ви ще намалеят многократно. Още повече, че корите от мандарини може да използвате и за:

  • дезодориране на неприятно миришещи зони в жилището ви,
  • премахване на петна,
  • добавяне на аромат и вкус към водата или чая,
  • в рецепти за сладкиши и ястия.

Статията има само информативен характер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com