Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свиват ли се дънките в сушилнята

11 юни 2024, 05:50 часа

Почти всеки може да се съгласи, че намирането на идеалния чифт дънки е предизвикателство. И когато най-накрая си осигурите този чудотворен чифт, който ви приляга точно както искате, вероятно също така искате тези дънки да ви служат дълго, дълго време.

Още: Експерт: Перфектните дънки се познават по това

Добрата новина е, че денимът е много издръжлива материя, която може да издържи години наред - а според някои дори може да стане по-хубав с възрастта. Не толкова добрата новина е, че ако не се грижите правилно за дънките си, този живот може да намалее експоненциално. Затова сме тук, за да изясним някои често задавани въпроси относно грижата за дънките - например „Свиват ли се дънките в сушилнята?“ - така че вие и вашият нов любим чифт дънки да можете да живеете щастливо до края на дните си.

Свиват ли се дънките в сушилнята?

Да, дънките се свиват в сушилнята. Ако търсите по-техническо обяснение, дънките се свиват в сушилнята, защото високата температура и вълнението при барабаненето предизвикват разкъсване на връзките във влакната и свиване на тъканта. (Това също така означава, че пералнята - особено когато се използва гореща вода - също може да доведе до свиване на дънките).

В някои случаи може умишлено да искате да свиете дънките си с един размер и сушилнята може да ви помогне да получите по-перфектно прилягане. Въпреки това не препоръчваме да си създавате навик да сушите дънките си в сушилнята, тъй като топлината и движението могат да доведат до избледняване и разрушаване на дънковия плат, което ще влоши цялостната им дълготрайност.

Някои дънки се свиват повече от други

Някои чифтове са обозначени с думите „предварително изсушен“ или „предварително измит“ - това са често използвани методи за предотвратяване на голямото свиване на дънките, когато потребителите ги вземат вкъщи и ги подлагат на пране. Въпреки това тези дънки все още могат да се свият в сушилнята, само че малко по-малко.

Много от дънките в днешно време се изработват и с малък процент еластан или спандекс в допълнение към памука. Това има за цел да придаде на дънките по-голяма разтегливост и по-свободно усещане. Използването на еластан или спандекс в дънките може също така да означава, че те са по-устойчиви на свиване. Компромисът обаче е, че те могат да се разтегнат повече, когато ги носите, което от своя страна може да наложи по-честото им пране.

Суровият деним, който не е бил пран или обработван, се свива най-много при пране. Често се препоръчва този вид деним да се избягва изцяло от машинно пране, а да се пере на ръка или на химическо чистене възможно най-рядко.

Как да предотвратим свиването на дънките

Както беше споменато по-горе, разбирането на това с какъв тип дънки и деним работите може да ви помогне да намалите неочакваното свиване. И тъй като свиването се случва, когато дънките преминават през цикъл на пране, най-лесният начин да намалите свиването е да намалите честотата, с която перете дънките си. Има много различни мнения за това колко често трябва да перете дънките си, но като цяло трябва да знаете, че колкото по-рядко ги перете, толкова по-малко ще се свиват и толкова по-дълго ще издържат.

Още: 4 любопитни факта за дънките

Когато перете дънките си, винаги използвайте студена вода, за да третирате дънките си по-нежно, и ги сушете на закачалка, вместо да ги хвърляте в сушилнята.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес