Тайната за здрави стави е разкрита!

14309
Тайната за здрави стави е разкрита!
Снимка: iStock

Тайната за поддържане на здрави стави, здраве и комфорт вече е разкрита!

Грижата за вашите кости и стави включва здравословен начин на живот като хранене с добре балансирана храна и редовни упражнения с ниско въздействие, а също и добавки, които помагат за здравето на ставите.

Ето и някои от тях:

Колаген

Колагенът е протеин, който тялото произвежда и с напредване на възрастта имате все по-малко от него. Това е, което поддържа кожата ви стегната и гладката работа на ставите. Но с напредване на възрастта тялото започва да произвежда все по-малко колаген и идва времето, когато е добре да започнете да си го набавяте от външни източници.

Въпреки че няма много изследвания за това дали колагенът действително може да помогне на вашите стави, лекарите до голяма степен смятат, че няма да навреди. Тази добавка е безопасна за приемане, тъй като няма страничните ефекти.

Този чай с дафинов лист лекува ставите за 7 дни

Омега-3

Омега-3 са мастни киселини, които могат да облекчат възпалението и болките в ставите. Изследванията показват, че тези добавки могат да намалят сковаността при хора с артрит и също така да се борят с болките в ставите. Проведени са проучвания за това как омега-3 действат при артрит и е доказано, че тази мастна киселина може да намали активността на заболяването при ревматоиден артрит. Омега-3 са до голяма степен безопасни за приемане, но могат да причинят странични ефекти като киселини, гадене или диария. Ако в момента приемате разредител на кръвта, говорете с вашия лекар, преди да вземете омега-3, тъй като има малък риск от кървене, когато ги комбинирате.

Глюкозамин

Глюкозаминът се среща естествено в тялото ви. Той е в хрущялите и помага на ставите да функционират. Смята се, че добавката с глюкозамин помага при артрит, тъй като може да намали част от болката, причинена от остеоартрит или ревматоиден артрит. Тъй като това е вещество, което се намира естествено в тялото, добавката обикновено се счита за безопасна. Има потенциал да причини странични ефекти като гадене и киселини и тъй като често се извлича от миди, трябва да се избягва, ако имате алергия. Съществува и риск от взаимодействие с разредители на кръвта, което може да причини проблеми с кървенето.

Яжте по 100 гр от този пролетен зеленчук за здраво сърце и здрави стави

Витамин D

Известно е, че витамин D поддържа здравето на костите, поради което някои смятат, че добавката може да бъде полезна за подпомагане здравето на ставите. Има някои изследвания, които предполагат, че приемането на добавка с витамин D може да помогне при артритна болка и възпаление, но резултатът не е окончателен.

Витамин D е чудесен ресурс за тялото, като ви помага да задържите калция, който също в много важен за поддържането на здрави стави и зъби. Внимавайте обаче, когато добавяте добавка с витамин D към вашата рутина, тъй като високите нива на този витамин могат да взаимодействат с няколко лекарства.

Витамин Е

Хората често посягат към витамин Е, за да поддържат имунната си система, тъй като този витамин е антиоксидант. Въпреки това има някои изследвания за това как витамин Е може да забави прогресията на остеоартрита и да насърчи растежа на нови хрущялни клетки. Въпреки това, голяма част от тези изследвания изискват допълнително проучване. Витамин Е е добра добавка, която насърчава доброто зрение и здравето на мозъка.

Рискове от добавките за здравето на ставите

Както споменахме, повечето добавки обикновено се считат за безопасни за приемане от хората, тъй като са витамини, от които тялото ви се нуждае. Въпреки това, винаги трябва да проучвате добре добавките, преди да започнете да ги приемате, особено ако приемате други лекарства. Въпреки че това са витамини, много от тях могат да взаимодействат с някои лекарства, отпускани с рецепта, затова е одбре да сте информирани.

Консултацията с вашия лекар винаги е добра идея, тъй като той ще ви ориентир кои добавки ще работят най-добре за вас.

Информацията, съдържаща се в тази статия, е само за образователни и информационни цели и не е здравен или медицински съвет. Винаги се консултирайте с лекар относно всякакви въпроси, които може да имате във връзка с медицинското си състояние или здравни цели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

5 храни, които съдържат най-много калций - освен млякото

Този прашец укрепва костите и мускулите и подобрява имунитета

На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Има ли слънчева алергия: митове, факти и методи на лечение

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com