Този мед прави кожата гладка и чисти бактериите в устата

3491
Този мед прави кожата гладка и чисти бактериите в устата
Снимка: iStock

Медът от манука, уникален и мощен сорт мед, получен от нектара на дървото манука (Leptospermum scoparium), разпространено в Нова Зеландия и части от Австралия, е получил световно признание заради изключителните си свойства и многостранното си приложение. За разлика от обикновения мед, медът от манука притежава забележителни антибактериални и лечебни свойства, което го прави търсен продукт в света на природните средства за лечение.

Една от отличителните черти на меда от манука е високото съдържание на метилглиоксал (MGO) - съединение, отговорно за мощните му антимикробни свойства. MGO се образува, когато пчелите събират нектар от цветовете на манука, и концентрацията му в меда е ключов показател за неговото качество и ефективност. Тази уникална антибактериална активност отличава меда от манука от другите видове мед и е довела до използването му в различни медицински приложения.

10 изненадващи ползи от меда

Една от най-значимите употреби на меда от манука е в грижата за раните и тяхното заздравяване. Естествените му антибактериални свойства го правят ефективен при предотвратяването и лечението на инфекции. Изследванията показват, че медът от манука може да стимулира производството на имунни клетки, подпомагайки естествените оздравителни процеси в организма. Той създава защитна бариера върху раните, като подпомага възстановяването на тъканите и намалява възпалението. Медицинските специалисти са включили меда от манука в превръзки за изгаряния, язви и хирургически рани, като са използвали лечебния му потенциал за подобряване на резултатите на пациентите.

Освен в грижата за раните, медът от манука е намерил място и в света на грижата за кожата. Естествените му овлажняващи свойства и способността му да успокоява раздразнената кожа го правят популярна съставка в различни продукти за грижа за кожата. От кремове до маски, медът от манука е ценен заради способността си да подхранва и подмладява кожата, като я оставя със здрав и сияен вид.

5 малко познати ползи от МЕДА, които ще ви ИЗУМЯТ

В допълнение към локалните си приложения медът от манука е ценен и заради потенциала си в областта на оралното здраве. Проучванията показват, че той може да помогне в борбата с бактериите в устната кухина и да насърчи цялостното здраве на венците. Някои пасти за зъби и води за уста вече включват мед от манука като основна съставка, предлагайки на потребителите естествена алтернатива за поддържане на добра устна хигиена.

Освен това медът от манука често се консумира заради потенциалните му ползи за здравето при поглъщане. Някои хора го използват като естествено средство за лечение на болки в гърлото, кашлица и храносмилателни проблеми. Неговите противовъзпалителни свойства и антиоксиданти допринасят за цялостното му благоприятно въздействие върху здравето.

Медът от манука се откроява като забележителен природен ресурс с разнообразни свойства и приложения. От заздравяването на рани до грижата за кожата и здравето на устната кухина, неговият уникален състав и мощна антимикробна активност са го превърнали в основна част от традиционната и съвременната медицина. Тъй като потребителите все по-често търсят естествени алтернативи, медът от манука продължава да си извоюва ниша като ценен и универсален дар от природата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Овесените ядки и как те ни помагат да се отървем от безсънието?

Как се вади кърлеж правилно, така че да не се скъса?

Три лесни стъпки за освежаване на лицето преди лятото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно