Учени изброиха храните, които подобряват паметта

11356
Учени изброиха храните, които подобряват паметта
Снимка: iStock/Guliver

Правилното хранене играе жизненоважна роля за поддържане на здравето на мозъка, а някои храни доказано подобряват паметта и когнитивните функции. Включването на тези храни, които подобряват паметта, в диетата ви може да осигури естествен начин за повишаване на мозъчната сила и поддържане на оптимална умствена дейност. Ето някои ключови храни, които се свързват с подобряване на паметта:

Боровинки

Тези дребни плодове са пълни с антиоксиданти, които предпазват мозъка от оксидативен стрес и възпаления. Проучванията показват, че съединенията в боровинките могат да подобрят паметта и да забавят свързания с възрастта когнитивен спад.

Мазни риби

Мазните риби като сьомга, пъстърва и сардини са богати на омега-3 мастни киселини, особено на докозахексаенова киселина (DHA). DHA е градивен елемент на мозъка и се свързва с подобряването на паметта и когнитивните функции.

Куркума

Тази яркожълта подправка съдържа куркумин - съединение с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Установено е, че куркуминът преминава през кръвно-мозъчната бариера и може да помогне за изчистване на плаките и намаляване на възпалението, свързани с болестта на Алцхаймер, което потенциално може да подобри паметта и когнитивните функции.

5 храни за мозъка, които непременно да включите в диетата си

Броколи

Броколите са богат на хранителни вещества зеленчук, който е богат на антиоксиданти и съединения, наречени глюкозинолати. Доказано е, че тези съединения намаляват оксидативния стрес и възпалението, като предпазват мозъка от увреждане и поддържат неговото здраве.

Тиквени семки

Тези малки семена са чудесен източник на магнезий, желязо, цинк и антиоксиданти. Магнезият играе ключова роля в обучението и паметта, а цинкът участва в неврогенезата - процеса на образуване на нови мозъчни клетки.

Черен шоколад

Черният шоколад с високо съдържание на какао е богат на флавоноиди - антиоксиданти, които се свързват с подобряване на когнитивните функции. Какаовите флавоноиди увеличават притока на кръв към мозъка, като подобряват паметта, вниманието и уменията за решаване на проблеми.

Портокали

Портокалите и другите цитрусови плодове са отлични източници на витамин С, който е от съществено значение за предотвратяване на умствения упадък. Витамин С е мощен антиоксидант, който помага в борбата с оксидативния стрес, който може да допринесе за влошаване на когнитивните способности.

Лекар: Яжте тези храни по-често и вашият мозък ще ви благодари

Ядки

Ядките, като орехи, бадеми и кашу, са пълни с хранителни вещества, които подпомагат здравето на мозъка. Те са богати на антиоксиданти, здравословни мазнини и витамин Е, който е свързан с подобряването на когнитивните функции.

Зелен чай

Зеленият чай съдържа кофеин и L-теанин, които могат да подобрят мозъчната функция. Доказано е, че комбинацията от тези съединения подобрява фокуса, бдителността и паметта.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни осигуряват стабилен приток на енергия към мозъка. Те съдържат сложни въглехидрати, фибри и витамини от група В, които спомагат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар и подпомагат мозъчната функция.

Въпреки че включването на тези храни в диетата ви може да подобри паметта и когнитивните функции, важно е да поддържате добре балансирана диета като цяло и да се занимавате редовно с физически упражнения, за да поддържате здравето на мозъка. Освен това винаги е препоръчително да се консултирате със здравен специалист за персонализирани препоръки за хранене и за решаване на всякакви специфични проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com