Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Подсладител, свързан с риск от инфаркт и инсулт, е често срещана съставка в дъвки, бонбони и печени изделия

20 юни 2024, 16:56 часа

Нови изследвания показват, че нискокалоричният подсладител, наречен ксилитол, може да бъде свързан с почти удвояване на риска от инфаркт, инсулт и смърт при хора, които консумират големи количества от подсладителя, съобщава CNN. Този подсладител се използва в много храни с намалено съдържание на захар и потребителски продукти като паста за зъби и дъвки.

Вижте още: Учени разкриха каквa е кръвната картина на столетниците

Водещият автор на изследването, д-р Стенли Хейзън, директор на Центъра за сърдечно-съдова диагностика и превенция към Изследователския институт Lerner към клиниката в Кливланд, казва, че в проучването на здрави доброволци е дадена напитка с ксилитол, за да се види колко високо ще бъде кръвното им налягане и ниво на глюкоза.

Хейзън, който също ръководи Центъра за микробиома и здраве в клиниката в Кливланд, казва, че когато ядете захар, нивата на глюкозата ви може да се повишат с 10 или 20 процента, но не и хиляда пъти.

Човечеството не е имало толкова високи нива на ксилитол досега, с изключение на последните няколко десетилетия, когато започнахме да поглъщаме напълно изфабрикувани и преработени храни, подсладени със заместители на захарта“, добави лекарят.

Появяват се тревожни кръвни съсиреци

През 2023 г. същите изследователи откриха подобни резултати за друг нискокалоричен подсладител, наречен еритритол, който се използва като захар в стевия и кето продукти с намалено съдържание на захар.

Допълнителни лабораторни изследвания и проучвания върху животни, представени в двете статии, установиха, че еритритолът и ксилитолът могат да причинят леко съсирване на тромбоцитите. Съсирекът може да се откъсне и да стигне до сърцето или мозъка, причинявайки инфаркт или инсулт.

В ново проучване на ксилитола, "разлики в поведението на тромбоцитите са наблюдавани дори след като човек е консумирал скромно количество ксилитол в напитка", казва д-р Матю Томей, кардиолог в New York Cardiology, клиника, която не е включена в споменатото проучване.

Тези експерименти са интересни, но сами по себе си те не доказват, че аномалиите на тромбоцитите трябва да обяснят връзката между ксилитола и клиничните събития“, отбелязва д-р Томей, който също е асистент в Нюйоркското училище по медицина.

Вижте още: Тези плодове и зеленчуци са бомба от пестициди: Ето как да ги отстраните

Според наскоро публикувана прогноза на Американската сърдечна асоциация, около 61 процента от възрастните американци ще имат някаква форма на сърдечно-съдово заболяване до 2050 г. Намаляването на нивото на съсирване на кръвта е ключово лечение, използвано от кардиолозите, така че всяка допълнителна причина за съсирването на тромбоцитите е лош знак, подчертава д-р Андрю Фрийман, директор на Клиниката за сърдечносъдова профилактика и здраве към Националния здравен център в Денвър.

"Когато някой получи инфаркт, ние му даваме аспирин или други лекарства, за да спрем активността на тромбоцитите. Тези захарни алкохоли изглежда повишават активността на тромбоцитите, което е тревожно", каза д-р Фрийман.

„Това е поредното предупреждение, че трябва да минем на вода, а на второ място са неподсладените чай или кафе“, съветва лекарят.

В отговор на проучването за еритритол от 2023 г. Асоциацията на изкуствените подсладители заяви, че данните „противоречат на десетилетия научни изследвания, показващи, че нискокалоричните подсладители като еритритол са безопасни, както се вижда от глобалните регулаторни одобрения за употребата им в храни и напитки“.

Какво е ксилитол и кои храни го съдържат?

Сладък като захар ксилитолът често се използва в дъвки без захар, освежители за дъх, паста за зъби, сироп за кашлица и витаминозни дъвки. Често се добавя в по-големи количества към сладкиши, сосове за барбекю, кетчуп, фъстъчено масло, пудинги, сироп за палачинки и др.

Ксилитолът е захарен алкохол, въглехидрат, който се среща естествено в храни като карфиол, патладжан, маруля, гъби, спанак, сливи, малини и ягоди. Въпреки това, д-р Хайзен отбелязва, че количеството ксилитол, намерено в такива природни източници, е малко.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес