В Банско по бански – или 5 причини да изберем Банско през лятото

7045
В Банско по бански – или 5 причини да изберем Банско през лятото
Снимка: Bansko

Ще ги разкажем от първо лице, защото лично ги проверихме и потвърдихме, но подкрепени от остроумието на нашите домакини, които са си направили собствен банско-български летен разговорник, в който на такива като нас – туристе – да обяснят на разбираем език красотата на Банско и околността през летния сезон.

На първо място, за нас поне, са летните планински маршрути. Близки и далечни, в зависимост от това колко ни се „тратре” от хотела до срещата с природата, те са чудесен начин да се поизпотиш, та да ти е по-вкусна и без угризения храната и пиенето. А такива изкушения има бол  и вкусни, и пивки навсякъде по маршрутите – места за пикник, хапване в хижи, а и Мотиката е на три разкрача разстояние. Освен самите пътеки, много красиво е Муратовото езеро, а ако сте с деца най-дългата водна пързалка на Бъндерица е като 8-мото чудо за родители.

За по-екстремните има всякакви възможности за планинско колоездене – „вика му се маунтийн байк – ванка пáте от адреналин”. Над 200 километра маршрути, препоръчваме  „Хитрата дама“ и „Умрялото куче“ – единият тръгва от Банско  към село Баня,  другият е към Добринище, където има и много вкусна кръчма. 

Ако пък сте от обратната страна на екстремните спортисти и предпочитате да разпуснете мързеливо – пак Банско е вашето място – курортът отдавна си е извоювал репутацията на SPA дестинация от европейски мащаб.  

Джаз, опера и кино по бански – в Банско всички са в джаза, но това става особено видно по време на прочутия Джаз фестивал в началото на август, а за любителите на културни развлечения има и лятно кино на открито с много интересна програма, и опера фест. 

И всичко това би било незавършено, ако не е подкрепено от чудесни места за настаняване – за всеки вкус – от романтични къщи за гости и традиционни малки семейни хотели със собствени механи, до големи и луксозни хотели от международни вериги с открити басейни и разнообразни процедури.

И накрая, но съвсем не на последно по важност място – банската кухня. Както е описана в летния разговорник: Бански кюизин – зинеш, па лапнеш, па айкюто ти се ка̀чи. От дропка, нарезана на та̀ничко, през пресна бърдоква, чеканьé и кажéль, до бъркадá с украшения, разни кустурета и най-засукани европейски ала-баламинуте – сичко е премиум класа. 145 кръчми само в Банско имаме, па с околиите нѐма ка да ги избрóиш – и сичко ти е на тепсия турено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com