Важно: Какво да ядем преди и след кръводаряване

7321
Важно: Какво да ядем преди и след кръводаряване
Снимка: iStock/Guliver

От 2004 г. на 14 юни отбелязваме Световния ден на кръводарителя, за да повишим осведомеността и да благодарим на доброволците за техните благородни действия. Мисля, че това е много мощна мотивация да бъдеш алтруист и да прекараш един час в обществения донорски център. Вашият положителен опит е ключът към цялата процедура. Не само е важно да сте добре подготвени, но също така трябва да знаете какво да ядете след кръводаряване.

Даряването е безопасно. Всички материали са стерилни и използвани еднократно. Не можете да получите инфекциозно заболяване. Червен кръст и други донорски центрове доставят болници и медицински заведения в общността. Освен това получавате безплатен физически преглед: налягане, телесна температура, нива на хемоглобин. Многобройни здравословни проблеми могат да бъдат открити от тези прегледи.

Кръводаряване - митове и ползи за здравето

Преди да дарите кръв

Избягвайте мазни храни – бургери, сладолед, пържени картофи и дори „добри мазнини“ храни като авокадо. Вашата проба ще бъде изследвана за инфекциозни заболявания (ХИВ и хепатит С). Храните с високо съдържание на мазнини оказват влияние върху резултатите от теста няколко часа след приема. В този случай кръвта ви ще бъде изхвърлена. Така че вашите усилия ще бъдат напразни.

Увеличете консумацията на витамин К в деня преди процедурата: броколи, брюкселско зеле, едамаме, сини сливи. Този витамин подпомага кръвосъсирването, подобрява инсулиновата чувствителност и засилва мозъчната функция.

  • Никакъв алкохол поне 48 часа преди процедурата.
  • Пийте много вода предния ден.
  • Почивайте – спете много (7-8 часа). Ще имате нужда от вашата енергия.
  • По време на
  • Кръводаряване
  • Седнете и се отпуснете.
  • Дишайте. Дишането ще успокои нервната ви система и ще обогати еритроцитите с кислород.
  • Спасявайте животи. Чувствайте се щастливи от алтруистичния си акт.

След даряване на кръв

Ще прекарате 15-20 в зоната за освежаване и възстановяване. Най-вероятно ще получите сок, бисквити или други закуски.

Важно е не само да ядете храни, богати на витамини и минерали след кръводаване, но също така трябва да пиете повече течности през следващите 2 дни.

Избягвайте пушенето и алкохола за 24 часа.

Без вдигане на тежести или интензивно кардио за 24-48 часа. Можете да правите дълги разходки и да правите йога или леки разтягания.

На върха на списъка с храни за ядене след кръводаряване трябва да бъдат продукти, богати на желязо: риба, птици, постно месо, черен боб, спанак, аспержи, яйца. Желязото подпомага производството на хемоглобин. Също така е много важен при заздравяването на наранявания на меките тъкани и помага за разграждането на протеина и насърчава растежа.

Витамин B12 е от съществено значение за развитието на червените кръвни клетки и подпомага регенерацията на нервните клетки. Гъбите са пълни с B12, както и сардините, агнешкото, сиренето фета, изварата, яйцата и хранителната мая са отлични източници на този основен витамин.

Ядки – обогатете тялото си с витамин B-6 и фолат. Можете да изберете фъстъци, бадеми, кашу и орехи. Например шепа кашу има високо съдържание на протеини и въглехидрати в сравнение с други ядки.

След кръводаряване се препоръчва да се ядат храни, богати на витамин С, което ще увеличи усвояването на желязото.

2 000 военнослужещи дариха кръв за пациентите на ВМА

Прясното е най-добро

Фреш

Премахването на червените кръвни клетки премахва желязото от тялото ви, което помага за преноса на кислород. Това, което ядете след кръвен тест, ще ускори възстановяването ви. Можете да приготвите сокове у дома, които са силни и бързо усвоими. Соковете осигуряват мигновено хранене – заздравяване, енергизиране, ревитализиране и генериране на здравословен растеж.

Поставете малко спанак и маруля в сокоизстисквачката си, след което добавете портокал или друг плод, богат на витамин С. Можете също така просто да направите сок от киви. Само едно киви съдържа достатъчно витамин С за препоръчителния дневен прием и умерено количество желязо. Съчетайте киви с ягода и дори ще увеличите съдържанието на желязо.

Правилната подготовка и стъпките след процедурата допринасят за успешното донорство. Ако се чувствате страхотно след това, ще очаквате с нетърпение да давате отново. Чувствайте се добре, защото вашият принос може да спести до трима души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво да направите, ако лицето ви е подуто или подпухнало?

5 причини за болки в слабините

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Това са билките, които се берат през месец МАЙ

Велики четвъртък 2024 г.: Църковни тайнства и символика

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com