Всичко, което трябва да знаете за перуанската магия или казано с други думи мака на прах

5160
Всичко, което трябва да знаете за перуанската магия или казано с други думи мака на прах
Снимка: iStock

Ако държите очите и ушите си отворени за най-новите тенденции в храненето и добавките, вероятно бихте попаднали на малко бижу, наречено мака. Ако за първи път чувате за тази перуанска планинска суперхрана, тогава сега следва да се запознаете с нея.

Използвана в историята заради многобройните си предимства като балансиране на хормоните и подобряване на либидото, тази естествена добавка е идеална за тези, които се справят с проблеми, свързани с хормоните, като PMS и PCOS (синдром на поликистозни яйчници). Въпреки това, тя може да бъде също толкова успешно използвана от тези, които желаят да подобрят цялостното си здравословно състояние, да повишат енергийните нива и настроението.

Какво е мака на прах

Коренът от мака, известен още като Lepidium meyenii или перуански женшен, е ядливо растение, което принадлежи към семейството на кръстоцветните зеленчуци (като сестра карфиол и брат броколи). Той е роден във високите планини на Андите в Перу и има дълга и горда история на кулинарни и медицински употреби в този регион.

Почитана от векове билка бори умората и укрепва имунната система

Коренът от мака обикновено се изсушава и смила на прах, който след това може да се добави и консумира с всяка храна. Струва си да се отбележи, че добавката трябва да се консумира в сурова форма, тъй като не бихме искали топлината да отнеме всички ценни ползи, които това растение може да осигури.

Ползи от мака на прах

  • Богат на витамини и минерали

Коренът от мака е добър източник на въглехидрати и фибри и е с ниско съдържание на мазнини. Освен това е богат на витамин С, мед, желязо, както и на калий, витамин В6 и манган. Тези витамини и минерали са от съществено значение за поддържане на цялостното здраве.

  • Повишава либидото

Изследванията показват, че след най-малко шест седмици прием на мака, сексуалното желание се увеличава както при мъжете, така и при жените. Така че, ако искате да подобрите любовния си живот, този естествен афродизиак може просто да е хитът, от който се нуждаете.

  • Помощ при безплодие

Свързано с повишаващите либидото качества на Мака, тази добавка може също така да увеличи плодовитостта на мъжете чрез подобряване както на качеството, така и на количеството на спермата.

  • Може да помогне за облекчаване на симптомите на менопаузата

Доказано е, че това перуанско растение подпомага хормоналната регулация, която от своя страна може да облекчи свързаните с хормоните симптоми на менопауза като горещи вълни, вагинална сухота и проблеми със съня.

  • Естествено средство за повишаване на настроението

Съединенията, наречени флавоноиди, съдържащи се в мака, се свързват с намаляване на признаците на тревожност и депресия. Мака на прах помага за балансиране на нивата на кортизол (хормон на силен стрес), оставяйки ви да се чувствате без стрес и по-щастливи.

8 съставки, за които може би не сте чували, но трябва да добавите към следващото си хранене

  • Повишена енергия

Мака е приета с любов в общността на спортистите и бодибилдърите заради своите качества за повишаване на енергията и издръжливостта. Следователно редовната употреба на тази добавка може да ви накара да се почувствате по-енергични и да подобрите изпълнението на упражненията.

  • Подобрена мозъчна функция

От векове перуанските местни жители са използвали Мака за подобряване на училищните постижения на децата. Тази традиция сега се подкрепя от съвременни изследвания, свързващи това растение с подобрена когнитивна функция и памет.

Възможни странични ефекти на мака на прах

Въпреки че мака обикновено се счита за безопасна за консумация, има няколко условия, при които трябва да се използва по-внимателно:

  • Проблеми с щитовидната жлеза

Мака съдържа вещества, наречени гойтрогени, които могат да попречат на нормалната функция на щитовидната жлеза. Ако вече имате нарушена функция на щитовидната жлеза, не забравяйте да обсъдите употребата на Мака с Вашия лекар, за да избегнете всякакъв риск от неблагоприятни ефекти.

  • Бременност и кърмене

В момента има недостиг на информация относно безопасността на Мака за бременни и кърмещи жени, така че ако сте (скоро) майка, не забравяйте да поговорите с вашия лекар, преди да използвате тази добавка.

Как да използвате Мака на прах

Мака на прах има леко сладък и орехов вкус, който повечето хора смятат за приятен за ядене. Въпреки че не е нещо, което бихте искали да ядете направо от кутията по лъжица (и така или иначе не се препоръчва да го правите), поръсете го върху малко овесени ядки, плодове, салати или го добавите към смути ще даде тласък на тялото ви, без да разстройва вкусовите рецептори

Въпреки това, ако наистина не сте фен на вкуса, за ваш късмет мака на прах се предлага и под формата на капсули.

Препоръчителната начална доза Мака е около 1/2 чаена лъжичка дневно за общо здраве, но ако използвате добавката за терапевтични цели, количеството може да се увеличи до 1-3 чаени лъжички, но трябва да става това много постепенно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com