Забравете ги: ето кои са най-вредните храни за черния дроб!

9441
Забравете ги: ето кои са  най-вредните храни за черния дроб!
Снимка: iStock

Такъв орган като черният дроб определено е сред най-жизненоважните в организма, тъй като изпълнява много значителни функции. Прекомерният прием на калории, мазнини и захари обаче е в състояние сериозно да увреди състоянието на този орган. Затова е добре да знаем кои храни трябва да премахнем от менюто си, за да функционира правилно.

Д-р Фелипе Малафая ни разказва следното за този орган и връзките му с храните. 

Кои продукти са сред най-вредните за черния дроб?

1. Ястията в заведенията за бързо хранене

Блюдата, поднасяни в закусвалните, ресторантите, кафенетата и снек-баровете за бързо хранене, са приготвени от продукти и съставки, подходящи за незабавно приготвяне и за увеличаване на срока на годност, като например трансмазнини – които са вредни сами по себе си. При това, когато се яде непрекъснато този тип храна, има значително по-голям риск от развиване на определено чернодробно заболяване. Това е така, защото тези мазнини се трупат и претоварват органа.

Списък с храни и напитки, които да ядете при затлъстяване на черния дроб

2. Захар и сол

Прекомерният прием на десерти и други сладки храни причинява големи вреди на здравето на черния дроб. Именно този орган превръща поетите въглехидрати в мазнини и ги складира. По тази причина съществува висок риск да се развие такова чернодробно заболяване, като мастен черен дроб. Функционирането на органа може също да бъде засегнато в зависимост от количеството въглехидрати, които се метаболизират; с други думи, влизат в обмяната на веществата.

По същия начин, колкото и странно да изглежда, солта увеличава рисковете за развитие на същата патология. Затова винаги се опитвайте да проверявате количеството натрий в преработените храни.

3. Алкохол

Алкохолът е едно от най-вредните вещества, когато става дума за черния дроб. Първо, защото действа като токсин, уврежда чернодробната тъкан и допринася за натрупването на мазнини. Второ, алкохолът нарушава правилния процес в усвояването на хранителните вещества.

Така че, за да предотвратите въздействието на алкохолните напитки върху функционирането на органа, консумирайте ги умерено и отбягвайте злоупотребата с тях. Това намалява риска за сериозни патологии от типа на цироза или хепатит.

4. Червено месо

Богатите на протеини продукти, каквото е червеното месо, са доста трудни за преработка и се усвояват бавно. Това води до претоварване в чернодробните функции, както и в мозъчните.

При това, червеното месо е с висока степен на мазнини. Ако се консумира в излишъци, те се натрупват в органа, което засяга здравето му. Затова заменете червеното месо с по-сухи и постни меса, от типа на пилешко.

5. Безалкохолни напитки

Напитки с висока степен на царевичен сироп или фруктоза - като енергийни и газирани, са вредни за състоянието на черния дроб. Това е по причина на високата степен на въглехидрати, а излишната плодова захар – фруктозата, може да увеличи риска от инфекции, които засягат органа.

Кои храни са полезни и кои - вредни за черния ви дроб?

6. Консерви

Проблемът с консервираните храни са излишъците от натрий, ароматизатори, изкуствени оцветители и консерванти, които съдържат. При консумирането на тези храни се наблюдава по-голямо задържане на течности – а това уврежда черния дроб.

7. Морски дарове

Консумацията на определени морски дарове от рода на стриди и миди повишава риска от хепатит А. Причината е, че тези продукти често са във вода, заразена със съответния вирус, причиняващ заболяването. При това, хепатитът, ако се лекува неправилно, може да се изостри и да причини редица увреждания на здравето, което да направи невъзможно за черния дроб да реализира някои от своите важни функции.

Затова внимавайте с храните, които вкарвате в тялото си - те може да бъдат много вредни за този жизненоважен орган. Съобразявайте се с това и премахвайте незабавно опасните продукти от своето меню.

Внимание! Това е статия само за информация. Обръщайте се непременно към медик-специалист по въпросите, засегнати в нея!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com