Защо НЕ трябва да пиете чай от комплекта на баба си и е по-добре да изхвърлите стария тиган

36008
Защо НЕ трябва да пиете чай от комплекта на баба си и е по-добре да изхвърлите стария тиган
Снимка: iStock/Guliver

Изглежда, че най-опасните неща в кухнята не са пръските горещо масло, гореща пара изпод капака или твърде много сол в яденето. Любимите ви прибори за готвене също могат да бъдат опасни! Ще ви кажем кои купи, чинии и чаши трябва да изхвърлите и защо трябва да го направите възможно най-скоро.

Незалепващи съдове за готвене, произведени преди 2010 г.

Всяка домакиня има любим „перфектен тиган“: може да е покрит с драскотини, но в него стават най-добрите дантелени палачинки в света, които децата и гостите обожават. Как изобщо можеш да се разделиш с него?

Но трябва да направите това, ако сте го купили преди десетина години. Същото важи и за комплекта купи, които баба ви е подарила за вашата сватба.

Факт е, че до 2010 г. по целия свят се произвеждат съдове за готвене с незалепващо покритие на основата на перфлуороктанова киселина. Но след това те извършиха пълномащабни проучвания и установиха, че такива ястия са токсични, така че сега индустриалната употреба на този компонент е забранена от закона. Съвременните тигани и тенджери са с по-безопасно покритие - керамика, титан и др.

Порцелан от миналото

В миналото при производството на чаши и чинии са се използвали оцветяващи и остъкляващи съединения, които съдържат олово и кадмий. Тогава те се смятали за напълно безопасни за хората и околната среда. Но сега знаем, че това са вредни вещества, които се отделят при нагряване на съдовете.

Сега дъното на тигана е като ново… почистих го за миг и без усилие

Всяка домакиня знае колко е трудно да се почисти дъното на тигана. Това, може би, е едно от най-омразните неща в кухнята. По правило то...

Безопасни ли са тиганите с незалепващо покритие?

Ако все още пазите любимата чаша на баба си с трогателни сини цветя, сложете я на рафта, за да си спомняте за детството си с усмивка. Но пиенето на горещ чай от нея не си струва, изберете "по-млада" чаша.

Ръчно изработена керамика

Същото се отнася и за кани и ръчно изработени чинии, които нашите майки и бащи са донесли от своите пътувания. Тези прибори често са били покрити със свръхглазурна боя: обелените парчета боя, които попадат в храната или напитките, могат да причинят храносмилателни проблеми, особено при редовна употреба.

Този тип рисуване е лесно да се разпознае: прекарайте ръката си отстрани на каната или по повърхността на съда. Ако шарката е изпъкнала и изглежда по-гладка на грубия фон на керамиката, тогава тази посуда също трябва да стои на рафта "за красота".

Може ли да използвате чугунен тиган върху стъклокерамичен котлон

Въпреки че както газовите, така и електрическите котлони имат своите плюсове и минуси, има едно голямо „но”, що се отнася д...

Как се махат следи от изгоряло по тенджери и тигани

Алуминиеви съдове за готвене

Този метал е добър за всички: той е лек, евтин и бързо се загрява. Но само алуминиевите съдове за готвене с незалепващо покритие са напълно безопасни. Тенджерите и черпаците с характерен сиво-сребрист цвят е най-добре да се махнат от кухнята.

Повредени силиконови форми

Тези, които някога са се опитвали да пекат торти, кифли или чийзкейкове в силиконови форми, стават фенове на този прекрасен модерен материал завинаги. Той е безопасен и безвреден при нагряване до 250 ° C, така че можете да използвате тези форми напълно безопасно, но само ако никога не сте позволявали на силикона да прегрее.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Как се оказва първа помощ при виене на свят

Топ 5 на най-мистичните жени според астрологията

Кои са най-честите причини за забавен метаболизъм?

Ако имате подагра, избягвайте тези зеленчуци

Този цитрусов плод е идеален при инфекции, високо кръвно налягане и стрес

Защо езикът изтръпва и как да се справим с това?

Недостатъчният сън може да увеличи риска от диабет тип 2

Постоянно прозяване - какъв сигнал ни дава тялото

Кой витамин ни липсва при парене в краката?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com