Безопасни ли са тиганите с незалепващо покритие?

14515
Безопасни ли са тиганите с незалепващо покритие?
Снимка: iStock/Guliver

Обикновено когато хората се интересуват за безопасността на незалепващите си съдове за готвене, става въпрос политертрафлуоретилен (PTFE). Тази прозрачна пластмаса се използва за покриване на метални тенджери и тигани, придавайки им восъчна, лесна за почистване повърхност - и в продължение на десетилетия учените спорят дали е безопасно за готвене.

Експертите са склонни да се съгласят, че самият тефлон (PFOA) не е проблем. Самото покритие се счита за нетоксично. Дори да погълнете малки люспи от него, той преминава право през вас.

Но някои експерти са загрижени за това какво се случва, когато тефлонът стане твърде горещ. Когато тиганите прегряват, това покритие започва да се разпада, пише Live Science. Тъй като PFOA се разгражда, той отделя множество токсични газове. В редки случаи вдишването на тези химически изпарения може да причини полимерна димна треска, състояние, характеризиращо се с висока температура, задух и слабост. Тези газове също са смъртоносни за птиците - електрическите крушки, покрити с тефлон, са унищожили цели птицеферми. Особена грижа е перфлуороктановата киселина, един от химикалите, отделяни при нагряване на тефлоновите тигани. Дългосрочната експозиция на PFOA е свързана с множество състояния от рак до заболяване на щитовидната жлеза, твърдят учените.

Не всички изследователи, обаче, смятат, че хората трябва да се притесняват дали тефлоновите им тигани са вредни. Някои посочват, че нито едно проучване не е анализирало конкретно дългосрочните ефекти на тефлоновите тигани върху хората. Вместо това тези изследвания се фокусират върху здравните ефекти на тефлоновите химични странични продукти, като PFOA. Най-общо казано, незалепващите тигани не са опасни.

Милиони долари глоба за химически гигант в САЩ, тровил умишлено питейна вода

Американският химически гигант DuPont трябва да изплати компенсации в размер на 5,1 млн. долара по иск на амриканец, който заболял от р...

Според тези учени, хората не готвят при толкова високи температури, за да се осъществят подобни химични реакции.

Полагането на добри грижи за незалепващите тигани може да ви помогне да запазите безопасността на вашата храна. Наистина е важно да използвате тиганите на ниска до средна температура и да не използвате прибори, които да го надраскат.

В някои случаи е най-добре да избягвате тефлоновите тигани изцяло, особено ако сте бременна, кърмите или имате малки деца. По-специално PFOA е свързан с проблеми с развитието на децата. Това е така, защото този химикал се счита за ендокринен разрушител, което означава, че пречи на хормоналната система на организма. Излагането на PFOA причинява повишен естроген при мъжки плъхове и забавено развитие на млечните жлези при женски мишки. При хората химикалът е свързан със затлъстяване, диабет, ниско качество на сперматозоидите и нередовни менструални цикли - потенциални признаци на ендокринни нарушения.

За щастие има изобилие от други възможности за онези, които не искат да търкат тигани. Съдовете за готвене, изработени от анодизиран алуминий (продукт, който предпазва от корозия и надраскване) и керамика, са незалепващи и напълно безопасни. Ако се грижите правилно, чугуненият тиган може да служи и като друг нетоксичен, незалепващ тиган, като същевременно обогатява храната с нужното за кръвта  желязо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com